Minden megtörténhet...

"A miniszterelnök fenyegetéssel akar az állampolgárokból alattvalókat teremteni."
 
 

Minden megtörténhet...

"A miniszterelnök fenyegetéssel akar az állampolgárokból alattvalókat teremteni."
 
 
 
 
 

Minden megtörténhet...

"A miniszterelnök fenyegetéssel akar az állampolgárokból alattvalókat teremteni."

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédében kijelentette: Magyarországon vége a liberális demokráciának. Új, illiberális korszak kezdődik, alapja a munkaalapú társadalom és a keleti gazdasági, politikai nyitás. Beszédét azzal zárta: „Könnyen lehet, miután bármi megtörténhet, hogy eljön a mi időnk.” De vajon miféle jövőkép beteljesedésére utalt a miniszterelnök? Erre kereste a választ a 168 Óra négy professzorral. Ezúttal Gönczöl Katalin jogászprofesszor véleményét olvashatják:

" - A tusnádfürdői beszéd jórészt zavaros, alapvető társadalomelméleti fogalmakkal sincs tisztában a miniszterelnök. Mondanivalója egy kérdésben azonban teljesen világos: az illiberalizmus hívének vallja magát, ami rendkívül veszélyes ideológia. Követői tagadják a polgári társadalom alapértékeit. Voltaképpen magát a demokráciát utasítják el, a szólás- és sajtószabadságot, a jogállamiságot, a magántulajdon tiszteletét, a kormányzás átláthatóságát.

- A miniszterelnök nemcsak gazdaságilag, hanem politikailag is egyértelművé tette a keleti nyitás stratégiáját. El akar távolodni Nyugat-Európától, természetes szövetségesének és példaképének – mások mellett – Oroszországot és Kínát tekinti. Ezek az államok ma az illiberalizmus megtestesítői, s példák arra: ott is lehet kapitalizmus, ahol nincs demokrácia.

- Egyes hazai civil mozgalmak tagjait a külföldiek által fizetett politikai aktivistáknak tünteti fel Orbán Viktor. Azt sugallja, hogy ők lényegében hazaárulást követnek el. Ugyanezzel a váddal üldözik a civileket a diktatórikus Kínában és Oroszországban is.

- Orbán jövőképe a „munkaalapú társadalom”, amely kifejezéssel én eddig leginkább Mussolininál találkoztam. Ez a fogalom azonban a mai civilizációban, a globális társadalom körülményei között értelmezhetetlen.

- A miniszterelnök beszédében többször megismétli: „bármi megtörténhet”. Ez a félelemkeltés üzenete. Fenyegetéssel akar az állampolgárokból alattvalókat teremteni. Kétségtelen persze: ahol a jogállamot és a jogbiztonságot felszámolják, ott elvileg bármi megtörténhet. Ez egy orwelli világ víziója."

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.