A minisztérium magyaráz...

600 milliárdos bukás az E.On-üzlet?
 
 

A minisztérium magyaráz...

600 milliárdos bukás az E.On-üzlet?
 
 
 
 
 

A minisztérium magyaráz...

600 milliárdos bukás az E.On-üzlet?

Az Átlátszó nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, ami szerint akár 600 milliárd forintot is bukhatott az állam az E.On megvásárlásával. Az NFM nemzetstratégiai érdekre hivatkozik.

Az E.ON gázüzletág visszavásárlása nemzetstratégiai érdek, a magyar emberek szociális és energiabiztonságát szolgálja, a sikeres tranzakciónak köszönhetően a kormánynak érdemi beleszólása lehet a magyar lakosság gázellátását érintő kérdésekbe, a közép- és hosszú távú gázárak alakulásába - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

Az Átlátszó internetes oldal szerdán írt arról, hogy akár 600 milliárd forint veszteséget okozhat az E.ON földgáz-nagykereskedő megvásárlása az államnak. A cikk szerint az E.ON földgáz-nagykereskedő és a földgáztározók megvásárlásáról döntő dokumentumok - amelyek kiadására bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt - a legnagyobb kockázatként a földgáz-nagykereskedő take-or-pay kötelezettségét említik, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem tudja értékesíteni - írta a portál.

Kedvezőtlen esetben a 261 milliárdért megvásárolt teljes csomag (nagykereskedő+tárolók) lehet hogy csak -355 milliárd forintot ér. A különbség 616 milliárd forint. Az előterjesztés maga rögzíti, hogy a Take-or-Pay kockázat csökkentéséről csak a tranzakció zárását követően lehet egyezteti az orosz Gazprommal, vagyis akkor, amikor már a kockázatot végső soron a magyar állam magára vállalta - írja az Átlátszó.

Az NFM írásos válasza szerint az energiapiac terén sem megengedhető, hogy Magyarország külföldi érdekeknek legyen kiszolgáltatva. A gázüzletág visszaszerzése nemzetbiztonsági és energiafüggetlenségi szempontból is felbecsülhetetlen érték, mert a visszaszerzett földgáztárolók a legnagyobbak a térségben, így Magyarország évi 10 milliárd köbméter gázfogyasztásából 7 milliárd köbmétert magunk tudunk tárolni - hangsúlyozta az NFM.

Az adásvételi tárgyalások során számos független vagyonértékelés történt a két társaság átvilágítása keretében, amelyek alátámasztották a tranzakció hosszú távú gazdasági indokoltságát. Az ügylet átlátható módon, a jelenlegi és jövőbeni piaci folyamatok figyelembevételével zajlott le - közölte a Privátbankár.hu cikke szerint a minisztérium.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.