A daganatok ellen is jó...
A csípős paprikában található kapszaicin újabb előnyös tulajdonságára derült fény: csökkentheti a bélrendszeri daganatok kialakulásának esélyét - derítették ki amerikai kutatók.
"A TRPV1 tehát tulajdonképpen egy molekuláris fájdalomreceptor, melyet először az idegsejtekben találtunk meg. Nemrég azonban felfedeztük, hogy a bélrendszerben is találhatóak olyan sejtek, melyek képesek a TRPV1 kiválasztására" - mondta dr. Raz. "A TRVP1 a sejtek növekedésével is kapcsolatban van, és képes arra, hogy lelassítsa vagy megállítsa a nemkívánatos, vagyis daganatos sejtek burjánzását a bélrendszerben."
A kapszaicin, mely az ételek csípősségét, erősségét adja, valójában irritáló hatású. Egy ideje már használja az orvostudomány, például helyi fájdalomcsillapítóként.
A mostani kutatásban genetikailag módosított egereket etettek kapszaicinnel. Az egerek hajlamosabbak voltak arra, hogy daganat alakuljon ki a bélrendszerükben. A kapszaicin hatására a TRPV1 koncentrációja nőtt az állatok szervezetében, a daganatok mérete csökkent és az egerek élettartama is harminc százalékkal nőtt. A pozitív hatást fokozni lehetett azzal, ha az egerek nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert kaptak.
- Kutatásaink alapján úgy tűnik, hogy a bélrendszeri daganatos betegségek hatásos terápiája lehet egy TRPV1-re ható szer és egy nem szteroid gyulladáscsökkentő kombinációja - mondta dr. Raz a HáziPatika.com szerint. - A jövőben arra szeretnénk koncentrálni, hogy kiderítsük, milyen összefüggés van a TRVP1-hiány és a bélrendszeri rák kialakulása között.