Már a NAV sem fizet?

Rekordközelben a közintézmények adóssága.
 
 

Már a NAV sem fizet?

Rekordközelben a közintézmények adóssága.
 
 
 
 
 

Már a NAV sem fizet?

Rekordközelben a közintézmények adóssága.

Júliusban némileg váratlan módon 14,4 milliárd forinttal 113,8 milliárdra ugrott a költségvetési intézmények lejárt tartozása – közölte a Magyar Államkincstár. Már a NAV-nál is gondok vannak, a semmiből előkerült egy 2,8 milliárdos tartozás.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozása a múlt hónap végén 113,8 milliárd forintra emelkedett - közölte honlapján a magyar Államkincstár. Így lejárt tartozás egy hónap alatt 14,4 milliárd forinttal nőtt. Az adósságállomány - amely jogilag nem része az államadósságnak - tavaly októberben 120,9 milliárd forinton volt a csúcson, majd 90 milliárd forint alá csökkent. Az utóbbi hónapokban lassan nőtt az adósság, a júliusi ugrás mértéke mégis meglepő.

Az Államkincstár közleménye szerint a növekedés technikai jellegű, ugyanis "az intézmények a július havi adatszolgáltatásban már szerepeltették azt a - júliusban 12,3 milliárd forint összegű - szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozást, amit az előző hónapokban nem jelentettek a kincstár felé. Szállítói finanszírozású projekt esetében a projekt végrehajtásában részt vevő intézményt megillető támogatás összegét közvetlenül a szállító számlájára utalja a közreműködő szervezet, de a kedvezményezett intézmény könyvelésében ki kell mutatni a szállító felé fennálló kötelezettséget mindaddig, amíg annak pénzügyi teljesítése meg nem történik."

Az összes tartozásból 30 nap alatti 35,1 milliárd forint volt, 30 és 60 nap közötti 22,6 milliárd míg a 60 napon túli lejárat adósság már 54 milliárd forintra rúgott. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 17,1 milliárdra rúgott, míg piaci beszállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya 96,6 milliárd forint volt.

A tartozásállományból 55,2 milliárd forintot (az összes tartozás 48,5 százalékát) a 2012-2014. években a központi alrendszerbe átvett, egészségügyi, oktatási intézményekkel került a költségvetésbe. Jelentős kifizetetlen számlákkal birkóznak még a Napi.hu információi szerint a kormányablakok, de hirtelen a semmiből előbukkant a NAV-nál egy 2,8 milliárd forintos lejárt tartozás.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.