Pofátlanság!

58 ezer forint kell az általánosban az iskolakezdéshez...
 
 

Pofátlanság!

58 ezer forint kell az általánosban az iskolakezdéshez...
 
 
 
 
 

Pofátlanság!

58 ezer forint kell az általánosban az iskolakezdéshez...

Átlagosan 58 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés az idén, ami jelentős terhet ró a családokra - derült ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A felmérés szerint az egyetemista gyermekek őszi elindítása jelenti a legnagyobb terhet. A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak, azonban így is minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt kell felvennie szeptemberben.

A felmérés szerint egy egyetemistára a tanévkezdés kapcsán a családok átlagosan 124 ezer, egy középiskolásra közel 64 ezer forintot költenek, az általános iskolások pedig 48 ezer forintba kerülnek. A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelentik: ezek teszik ki a költségek 70 százalékát. A felsőoktatásban tanulók esetében ezeken kívül a tandíj is jelentős összeget jelent.

A családok többsége számára kiemelten fontos cél a gyerekek megfelelő iskoláztatása, amiért jelentősebb anyagi terhet is hajlandóak vállalni. Bár a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozta, hogy komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása, tízből hét család mégis törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb minőségű termékeket vegye meg a gyerekek számára. Minden második szülő igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó költségekre átlagosan 5 hónapig takarékoskodnak.

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat általában egy család 60 százalékban a havi fizetésből, 40 százalékban a kifejezetten erre a célra félretett megtakarításokból, 35 százalékban pedig az iskolakezdési támogatásból finanszírozza.

A tanév folyamán átlagosan havonta 49 ezer forint kiadást jelent egy gyermek képzése a különórákat is beleértve. Míg egy általános iskolás esetében a havi költség mintegy 38 ezer forint, egy középiskolásnál ez már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedig meghaladhatja a 113 ezer forintot is. Sok "kis" tételből jön össze a havi fizetnivaló: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás. Az egyetemisták szüleinek legkomolyabb kiadása a Népszava cikke szerint a lakhatás, azaz a kollégium vagy az albérlet fedezése.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.