Nesze semmi, fogd meg jól...

Országgyűlési képviselői kérdés a 8-as és a 82-es úttal kapcsolatban a miniszterhez és az arra adott válasz.
 
 

Nesze semmi, fogd meg jól...

Országgyűlési képviselői kérdés a 8-as és a 82-es úttal kapcsolatban a miniszterhez és az arra adott válasz.
 
 
 
 
 

Nesze semmi, fogd meg jól...

Országgyűlési képviselői kérdés a 8-as és a 82-es úttal kapcsolatban a miniszterhez és az arra adott válasz.

Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője az alábbi kérdést intézte Seszták Miklóshoz, a NFM közelmúltban kinevezett miniszteréhez: "Mikor készül el a 82-es számú főút átkötése a 8-as számú főútra?" címmel.

Tisztelt Miniszter Úr!

A 82-es számú főközlekedési útvonalon egész évben jelentős a gépjárműforgalom. A nyári időszakban a Balaton irányába közlekedő hazai és külföldi turisták gépjárművei megnövelik az egyébként is kritikus zaj- és környezeti terhelést a Veszprémhez tartozó gyulafirátóti és kádártai városrészekben. Az elkerülő szakasz megépítését az illetékes miniszterhez címzett levélben már a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is többször sürgette.

Az állami kezelési úton a balesetveszély csökkentése érdekében - a lakossági tiltakozásnak engedve, jelentős önkormányzati szerep és forrásvállalással - 2006-ban forgalomcsillapító szigetek épültek. A forgalom azóta tovább növekedett. Egyébként az elkerülő útszakasz 8-as főútra csatlakozó (litéri) körforgalmi csomópontja elkészült.

Ennek a közlekedésfejlesztési projektnek a megvalósítása a 1004/2007. (1.30) Korm. határozatban a 2007-2013 közötti időszakra volt ütemezve. A két településrészt elkerülő útszakasz terveit 2009 márciusában Gyulafirátóton és Kádártán lakossági fórum keretében mutatta be a térség országgyűlési képviselője, valamint Galuska János a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója.

A tervek érvényessége sajnálatos módon időközben 2013 évben lejárt.

A kérdésem tehát: Mikor szűnik meg a jelentős környezeti terhelést okozó átmenő forgalom Veszprém gyulafirátóti és kádártai városrészében? Mikor készül el a 82-es számú főút átkötése a 8-as számú főútra?

A miniszter levélben a következő választ adta:

A 82-es számú fő útnak a 8-as számú fő útra való átkötését megvalósító projekt a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) 3. prioritás keretén belül az előkészítési (támogatási, engedélyezési, területszerzési) feladatokat célzó támogatási szerződéssel rendelkezik, ami a kivitelezési feladatok forrásait egyelőre nem biztosítja. Az előkészítési feladatok pénzügyi zárását a KÖZOP zárási időszakában, 2015. március 31-ig el kell végezni. A projekt kivitelezési tervei már elkészültek. A hidakra és az útszakaszra vonatkozó építési engedélyek 2014 közepéig voltak érvényesek. Az engedélyek meghosszabbítását célzó eljárások a Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségénél és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Kiemelt Ugyek Igazgatóságánál – a felülvizsgált tervek alapján – folyamatban vannak, várhatóan a jövő év első felében zárulnak majd le. A beruházás megvalósítása érdekében a területszerzés elindítható. E feladatok befejezéséhez és a kivitelezési munkákhoz a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus forrásaira is szükség lesz.

Az elkerül ő szakasz területszerzésének befejezése, a kivitelezéshez szükséges forrás biztosítása után indulhat meg a kivitelező és a mérnök kiválasztását szolgáló közbeszerzések előkészítése és lebonyolítása. A kivitelezési munkák a területszerzés és a régészeti munkák előrehaladásától függően kezdődhetnek meg, amelyek tervezett átfutási ideje 18 hónap.

A 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklus projektlistájáról még nem született végleges döntés. A Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra-fejlesztési Stratégiáról szóló 1486/2014. (VIII. 28.) Korm. határozat azonban rendelkezik arról, hogy a 2007–2013-as Közlekedés Operatív Program keretének terhére előkészített közút- és vasútfejlesztési beruházások 2015-ig tervezett megvalósításának elmaradása esetén azokat felül kell vizsgálni, és megvalósításukat a 2014–2020 közötti időszakra kell betervezni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.