Johann Ignatz Cymballra, Szuper Károlyra és Bánfi Rezsőre emlékeztek a MÉZ Rádióban

A festőművész, az író-színművész és a zeneszerző-zongoraművész élete és munkássága szorosan kapcsolódik Veszprém történelméhez.
 
 

Johann Ignatz Cymballra, Szuper Károlyra és Bánfi Rezsőre emlékeztek a MÉZ Rádióban

A festőművész, az író-színművész és a zeneszerző-zongoraművész élete és munkássága szorosan kapcsolódik Veszprém történelméhez.
 
 
 
 
 

Johann Ignatz Cymballra, Szuper Károlyra és Bánfi Rezsőre emlékeztek a MÉZ Rádióban

A festőművész, az író-színművész és a zeneszerző-zongoraművész élete és munkássága szorosan kapcsolódik Veszprém történelméhez.

- Ma ismerkedjünk meg Cimbal festőművész, Szuper Károly író-színművész és Bánfi Rezső zeneszerző-zongoraművész életével - kezdte a beszélgetést a MÉZ Rádióban Bándi László tanár-helytörténeti kutató. S rögtön jött is az első kérdés:

- Mi a teljes neve Cimbal-nak?

- Johann Ignatz Cymbal. Nem azonos azzal a Cimbal nevű festővel, aki a bécsi Erzsébet-nővérek templomának főoltárát festette.

- Mikor született és hol halt meg?

- 1722-ben született a sziléziai Wagstadt-ban és 1795-ben hunyt el Bécsben.

- Az osztrák festőművész hogyan kötődik Magyarországhoz és Veszprémhez?

- Sokat dolgozott Magyarországon. 1768-ban festette a székesfehérvári székesegyház mennyezetfreskóit és négy mellékoltárképét, 1769-ben a zalaegerszegi római katolikus templom mennyezetét és oltárképeit. 1769 és 1771 között a veszprémi érseki palota nagytermének és kápolnájának mennyezetét. 1773-ban a pákai római katolikus templom freskóit, 1774-ben a tornyiszentmiklósi, 1781-ben a nagyváradi székesegyház mellékoltárának képeit festette. Magyarországon elsősorban Koller Ignác veszprémi püspök foglalkoztatta: tájképes freskókat rendelt tőle veszprémi és sümegi palotájába, az egyházmegye falusi templomaiba pedig szokványos mennyezet- és falképeket, oltárképeket.

- Cimbal-nak voltak utódjai?

- Igen, két fia is festő lett.

x

- Hol és mikor született Szuper Károly író, színművész?

- Kiskunhalason, 1821-ben született.

- Színészként hol játszott?

- Fekete Gábor társulatában, műkedvelőként lépett színpadra, 1839-ben Szabadkán már szerződtetett színész. 1842-1843-ban Székesfehérvárott és Kecskeméten Petőfi színésztársa.

- Szuper Károly hogyan kötődik Veszprémhez?

- 1848 márciusában Veszprémben játszott a társulatával és ismét találkozott az ugyancsak feleségével itt tartózkodó Petőfi Sándorral. Állítólag Petőfiék 1848. március 4-én este megtekintették Szuper Károlyék előadását. A veszprémi fiatalok éjfélkor éji zenét terveztek Petőfiék szállodai szobájánál, amelyről a színi-igazgató beszélte le őket. Március 5-én Petőfiék itt értesültek az európai forradalmakról, majd siettek Pestre.

- Mit tudunk Szuper Károly a szabadságban való részvételéről?

- A szabadságharcban honvédként harcolt, majd önálló társulatot alapított, amellyel járta az országot, főleg a Dunántúlt. Sok bujdosó honvédszínész nála talált menedéket. Idősebb korában fővárosi színházaknál és az Országos Színészegyesületnél pénztáros.

- Hol és mikor hunyt el Szuper Károly színi-igazgató?

- Budapesten, 1892. szeptember 18-án hunyt el 71 éves korában.

x

- Mikor született Veszprémben Bánfi Rezső zeneszerző, zongoraművész?

- 1861-ben született. A tanulmányait is Veszprémben kezdte.

- Mikor volt az első hangversenye és zongorakompozíciója?

- Bánfi Rezső kilenc éves korában Pesten zongoristaként lépett először a nyilvánosság elé. Első zongorakompozíciója, a Füredi búcsúzó is ebből az időből való.

- A megyében hol lépett fel?

- Balatonfüreden csodagyerekként koncertezett a régi fürdőház előtti platánok alatt.

- Mit tudunk a későbbi életéről?

- Bánfi Rezső gróf Esterházy Miklós tatai színházának karmestere volt, majd Bécsben telepedett le. 1881 és 1908 között 15 operát (4 magyar szövegűt) és egyéb színpadi műveket is írt. A Budapesti Operaházban, 1884-ben mutatták be Arden Enoch című operáját.

- Bánfi Rezső zeneszerző, zongoraművész Bécsben hunyt el, 1913. szeptember 26-án, 52 éves korában.

(A MÉZ Rádió adása 2014. szeptember 28-án.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.