Békebeli remény...

Levelek a lövészárokból a Petőfi Színházban.
 
 

Békebeli remény...

Levelek a lövészárokból a Petőfi Színházban.
 
 
 
 
 

Békebeli remény...

Levelek a lövészárokból a Petőfi Színházban.

A Veszprémi Petőfi Színház az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából tűzi műsorára a Levelek a lövészárokból című előadást október 31-én este hét órakor. A rendhagyó est anyagát Nemlaha György állította össze korabeli levelezések, katonadalok, kuplék, dokumentumok, újságcikkek alapján.

A magyar televízió legendás szerkesztője a XX. század egyik emlékezetes korszakából válogatott különböző alkotásokat, amelyeket jelentős személyiségek neve fémjelez. Így választotta ki Babits Mihály, Molnár Ferenc, Gyóni Géza, Emőd Tamás, Karinthy Frigyes, Gábor Andor, Nagy Endre, Juhász Gyula, Szirmai Albert, Reményik Sándor, Zerkovitz Béla műveit. Ezek az alkotók egy olyan fontos időszakot idéznek meg történelemből, amikor a magyar irodalom, a színház, a kabaré, a kuplé, az operett, a sanzon, a nóta tiszta forrásként adott békebeli reményt az embereknek.

A produkció rendezője, dramaturgja Kéri Kitty, aki az előadás látványvilágát is kialakította. Mint mondta: gazdag, műfajilag sokszínű anyagot állított össze Nemlaha György, jó egyensúlyban szerepelnek a prózai és zenei részek a szövegkönyvben, s ez segítheti a nézőket abban, hogy ezekben feloldódva emlékezzenek erre az időszakra. A stábtól azt kérte, hogy az emberi sorsokat, a mély érzelmeket, a lelki rezdüléseket mutassák be játékukkal. A színészek több szerepet is megformálnak. Az előadás nem az I. világháború történetét meséli el időrendi sorrendben, hanem egy történelmi kort mutat be.

A nézők nyáron Balatonfüreden megtekinthették az estet és nagy tapssal jutalmazták a veszprémi színészek teljesítményét. A produkció a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával készült. Az előadásban színpadra lép: Szilágyi Tibor Kossuth-és Jászai-díjas, kiváló és érdemes művész, Bajcsay Mária Jászai-díjas, érdemes művész, Kőrösi Csaba, Trokán Anna, Haumann Máté, Halas Adelaida, Nagyhegyesi Zoltán, Dominek Anna és Szűcs László.

x

Az előadás előtt 18.30 órai kezdettel a teátrum előcsarnokában Vászon és ecset címmel korabeli katona képzőművészek alkotásaiból nyílik az I. világháború rettenetét bemutató kiállítás.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.