Bán Aladár Károlyra, Bencze Ferencre és Bényi Gáborra emlékeztek a MÉZ Rádióban

Irodalmár, színművész és újságíró életével ismerkedhettek a hallgatók az éter hullámain keresztül.
 
 

Bán Aladár Károlyra, Bencze Ferencre és Bényi Gáborra emlékeztek a MÉZ Rádióban

Irodalmár, színművész és újságíró életével ismerkedhettek a hallgatók az éter hullámain keresztül.
 
 
 
 
 

Bán Aladár Károlyra, Bencze Ferencre és Bényi Gáborra emlékeztek a MÉZ Rádióban

Irodalmár, színművész és újságíró életével ismerkedhettek a hallgatók az éter hullámain keresztül.

- Ma ismerkedjünk meg Bán Aladár Károly költő, műfordító, irodalomtörténész, Bencze Ferenc színművész és Bényei Gábor költő, újságíró, református lelkész életével - mondta az adás elején Bándi László tanár-helytörténeti kutató a MÉZ Rádió vasárnapi a programjában.

- 143 éve, 1871. november 3-án született Várpalotán Bán Aladár Károly költő, műfordító, irodalomtörténész. Veszprémben a piaristáknál kezdte tanulmányait, majd Pápán a Református Kollégiumban folytatta és Székesfehérvárott fejezte be a középiskolát. Ciszterci szerzetesnek készült, de kilépett a rendből.

- 1896-ban a budapesti tudományegyetemen tanári oklevelet és bölcsészdoktori diplomát szerzett. Már diák korában verselgetett. Első sikerét Pápán aratta, ahol 1887-ben elnyerte a kollégium legjobb poétája számára kiírt díjat. Bán Aladár Károly az egyetem elvégzése után négy évig Temesváron, 1900 és 1932 között Budapesten gimnáziumi tanár. Főleg a magyarral rokon népek irodalmával és költészetével foglalkozott. 1921 és 1936 között a Turán című folyóiratot szerkesztette.

- A finn és az észt irodalom jelentős fordítója, számtalan néprajzi és irodalomtörténeti tanulmány szerzője volt. Finn- és észtországi útjain népköltészeti gyűjtést is végzett. Bán Aladár Károlynak Várpalotán utca és általános iskola viseli a nevét, ahol kőből készült mellszobra (B. Bartha István alkotása) és emléktáblája van. Irodalmi és tudományos hagyatékát 1965 óta a Krúdy Gyula Városi Könyvtár őrzi. Bán Aladár Károly Győrben hunyt el 1960. szeptember 24-én, 89 éves korában.

- 90 éve, 1924. november 4-én Nagyváradon született Bencze Ferenc színművész. Szabó Ernő felfedezettjeként 1945-ben Nagyváradon kezdte pályafutását. 1958 és 1977 között tagja a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak. Bencze Ferenc áttelepült Magyarországra. Először a Mafilm társulatnál, majd 1985-től 1988-ig a Veszprémi Petőfi Színháznál dolgozott. Groteszk vonásai különösen jellemszerepekre tették alkalmassá. Drámai jellemábrázoló ereje, eszköztelen játéka és sajátos humora filmszerepekben is érvényesült. 1985-ben Balázs Béla-díjat kapott. Bencze Ferenc Budapesten hunyt el 66 évesen, 1990. szeptember 6-án.

- 122 éve, 1892. november 5-én Veszprémben született Bényei Gábor költő, újságíró, református lelkész. 1870-től a Körmös Ferkó című élclap és az Országos balpárti naptár, 1890-től a Protestáns Népújság szerkesztője. Bényei Gábor verseiben Petőfi stílusát követte. Több ismert népies műdal szövegének a szerzője, így például a Sír a kislány a Balaton partján (1886-ban), vagy az Úgy fáj nékem, oly szomorú az élet (1888-ban), amelyeknek dallamát Körmendi József szerezte. Bényei Gábor Damakon hunyt el 55 évesen, 1837. szeptember 7-én.

(A MÉZ Rádió adása 2014. november 2-án.)
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.