„Orbán Viktor először számította el magát”

A miniszterelnök új adótervezete kirángatta az embereket az apátiából.
 
 

„Orbán Viktor először számította el magát”

A miniszterelnök új adótervezete kirángatta az embereket az apátiából.
 
 
 
 
 

„Orbán Viktor először számította el magát”

A miniszterelnök új adótervezete kirángatta az embereket az apátiából.

Orbán Viktor először számította el magát – olvasható a Der Standard című liberális osztrák lap hétfői számában megjelent véleménycikkben. Az új adó ellen demonstrálók egyik jelmondatát idézve a szerző azt írja, a növekvő utcai tiltakozások megakadályozták, hogy Magyarországon felhúzzák a „digitális vasfüggönyt”.

A kommentár szerint Orbán új adótervezete kirángatta az embereket az apátiából. Kiemeli: eddig vidéken nem érdeklődtek a politika iránt, most viszont nem csak a fővárosban, hanem tíz vidéki nagyvárosban is tiltakoztak az internetadó ellen.

Miközben Orbán Viktor növelte hatalmát, olyan korlátokba ütközött, amelyekre nem számított, hiszen máról holnapra egy nehezen kontrollálható ellenzékkel találta szembe magát. A szerző megjegyzi: de a miniszterelnökre nem jellemző, hogy feladná, 2015 elején újra foglalkozik majd a kérdéssel, mint ahogyan bírálói is folytatják a tiltakozást.

Az internetadó Magyarországon: Orbán, a szalámi-taktikus című, a Spiegel Online német hírportálon megjelent írásában Keno Verseck kiemelte: Orbán Viktor ugyan visszavonta az adó tervét, de egyes megfigyelők helyzetértékelésével ellentétben „koránt sem gyengült meg”. A kormányfő már többször alkalmazta a „halogatás” eszközét azzal a céllal, hogy „elerőtlenítsen hangos tiltakozást”. Néhány napig úgy tűnt, hogy „inog Orbán Viktor hatalma”, de a miniszterelnök végül egy „taktikai trükk” sikeres alkalmazásával „behúzta a vészféket”, hiszen pénteki rádióinterjújában bejelentette, hogy egyelőre nem vezetik be az adót, de meg is indokolta az adó szükségességét és jelezte, hogy nem tett le a tervről.

- A „visszavonulás” azonnal eredményre vezetett, hiszen a péntek esti budapesti tüntetésen már csak néhány ezren jelentek meg – írta Verseck a 158 ÓO cikke szerint, megjegyezve, hogy Orbán Viktor a politikai karrierje során „soha nem fogadott el vereséget, és ritkán kötött kompromisszumot vagy hajolt meg miniszterelnökként az utca nyomása alatt”. Hozzátette: a médiatörvény és az ország „antidemokratikus átépítése” elleni tüntetések elhaltak, a felsőoktatási tandíj elleni diákmozgalmat pedig Orbán „a halogatás taktikájával megbénította”, míg „a jogállamiság szempontjából aggályos” törvényekre irányuló uniós bírálatokra „kozmetikai változtatásokkal” válaszolt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.