Hallod Viktor?

A most még fegyelmezett tömeg egyre hangosabb...
 
 

Hallod Viktor?

A most még fegyelmezett tömeg egyre hangosabb...
 
 
 
 
 

Hallod Viktor?

A most még fegyelmezett tömeg egyre hangosabb...

Több mint tízezren tüntettek a fővárosban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének és több elnökhelyettesének távozását követelve annak kapcsán, hogy Vida Ildikó a múlt héten bevallotta: rajta van a korrupciós gyanú miatt az Egyesült Államokból kitiltottak listáján és és a kormányt már hetekkel ezelőtt tájékoztatta az ügyről, bár a kabinet ezt tagadta.

A tömeg - amely szinte folyamatosan azt skandálta, hogy "Orbán takarodj!" - az adóhivatal Dob utcai székházától a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épületéhez vonult, ahonnan az elmúlt hetek tömegdemonstrációi is kiindultak. A József nádor téren Vágó Gábor volt LMP-s képviselő arról beszélt, a NAV-botrány az évtized legnagyobb ügye, amelyet uniós intézményeknek kell kivizsgálniuk.

- Követeljük Vida Ildikó, Csillag Dezsőné, Somos Katalin, Dávida Marianna NAV-os vezetők lemondását! - foglalta össze Vágó a tüntetők akaratát. Várady Zsolt, az Iwiw alapítója kijelentette, ez a tüntetés a netadó elleni tiltrakozás folytatása. Úgy vélte, a NAV-vezetők lemondatása lehet a mozgalom második győzelme, amellyel egy lépéssel közelebb kerülhetnek egy jobb Magyarországhoz, "ahol nem maradhat hatalmon, aki lop és hazudik".

A demonstráción felszólalt Horváth András volt adóellenőr is, aki több mint egy éve beszélt először nyilvánosan a NAV által eltussolt, ezer milliárd forintos mértékű áfacsalásokról, amelyekről időközben kiderült, hogy az amerikai cégeket érintő korrupciós kísérletek kapcsán összefüggenek az USA által elrendelt beutazási tilalmakkal. Horváth úgy fogalmazott, ha nem lenne a kitiltási botrány, még mindig nem történne semmi az áfacsalási ügyben. Horváth szerint a NAV-ot független intézménynek kellene átvilágítania, ezzel szemben ő volt az, akinek a lakásán házkutatást tartottak és feljelentették, most pedig maga Vida Ildikó akarja lefolytatni a vizsgálatot az adóhatóságon belül.

A tüntetés végén a szónokok a Népszava cikke szerint közölték: egy hetet kap a kormány, hogy az Európai bizottságot kérje fel a NAV átvilágítására, és hogy lemondassa Vida Ildikót és társait. Ellenkező esetben, november 17-én, ha kell polgári engedetlenséggel kényszerítik ki távozásukat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.