Tojással dobták meg Áder Jánost

Egy tojás Joachim Gauck német államfőt is halántékon találta.
 
 

Tojással dobták meg Áder Jánost

Egy tojás Joachim Gauck német államfőt is halántékon találta.
 
 
 
 
 

Tojással dobták meg Áder Jánost

Egy tojás Joachim Gauck német államfőt is halántékon találta.

A cseh államfő, Milos Zeman elleni tüntetés zavarta meg a csehszlovákiai kommunista rendszert megdöntő "bársonyos forradalom" kezdetének 25. évfordulójára szervezett prágai megemlékezést hétfő délután.

Az ünnepségen a visegrádi négyek államfői - köztük Áder János magyar köztársasági elnök -, valamint Joachim Gauck német államfő is részt vett. A negyedszázaddal ezelőtti diáktüntetés helyszínére, az Albertov térre érkező államfőket több száz Zeman-ellenes tüntető hangos füttykoncerttel fogadta. A demonstrálók Zeman-ellenes jelszavakat skandáltak, "piros lapot" mutattak fel a cseh államfőnek és lemondását követelték. Néhány tojás és szendvics is repült Zeman felé, de ezeket a biztonsági emberek esernyői zömmel felfogták. Egy tojás azonban Joachim Gauck német államfőt halántékon találta. Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője szerint Gauckot az esemény "megrázta". A prágai német nagykövetség viszont azt közölte, hogy Gauck "humorral fogadta az ügyet". Ovcácek szerint Zeman bocsánatot kért Gaucktól az incidensért.

Az Index beszámolója szerint Áder Jánost is megdobták tojással, pillanatokkal korábban ő maga küldte el az esernyőt tartó biztonságiakat.

Zeman ellen főként azért tüntetnek, mert a közelmúltban egy rádióinterjúban rendkívül közönséges kifejezéseket használt. A hatalmas hangzavar Milos Zeman beszéde alatt is tartott, sőt felerősödött. "Nem féltem 1989-ben, és nem félek most sem" - hangsúlyozta Zeman. Leszögezte: most félelem nélkül lehet tüntetni, 1989-ben ehhez "bátorság kellett".

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.