Dübörög a Némedi-kampány...

Az évvégi ünnepi hangulat leple alatt már célkeresztben az óvodások és a nyugdíjasok - is.
 
 

Dübörög a Némedi-kampány...

Az évvégi ünnepi hangulat leple alatt már célkeresztben az óvodások és a nyugdíjasok - is.
 
 
 
 
 

Dübörög a Némedi-kampány...

Az évvégi ünnepi hangulat leple alatt már célkeresztben az óvodások és a nyugdíjasok - is.

Közismert: a veszprémi 1-es számú választókerület közelmúltban (újra) megválasztott országgyűlési képviselője, Navracsics Tibor időközben európai biztos lett. Hogy jogszerűen idult a politkus a hazai megmérettetésen, az igaz. De hogy e furfangos-fideszes megoldás - távozása tudatában! - etikus volt-e az azonban erősen kérdéses.

De hát ennek megítélése háruljon a kormánypártok híveire...

A jelen helyzet azonban az, hogy emiatt időközi választást kellett kiírni 2015. február 22-ére a megyeszékhely és a környékbeli települések lakói számára. Ennek megfelelően aztán megkezdődött a jelöltek bemutat(koz)ása. Haladjunk hát sorban...

A Fidesz/KDNP jelöltjének kiválasztására a korábbi képviselő, Navracsics kapott felhatalmazást. Ő az első "körben" korábbi kabinetfőnökét, Óvádi Pétert jelölte meg utódául. Aztán - feltehetőleg történt valami a színfalak mögött - váratlanul mégis a megyeszékhely alpolgármesterét, az önkormányzati választások alkalmával a veszprémi 10-es körzetben győztes Némedi Lajost nevezte be a versenybe a kormányzó párt.

Legnagyobb ellenfele várhatóan az őszi tüntetéssorozat egyik felfedezettje, ifjabb Kész Zoltán lesz. A demokratikus ellenzék - MSZP-DK-Együtt-PM-Liberálisok és Lokálpatrióták - jelöltje mellett (természetesen?) ezúttal is több, teljesen esélytelen közösség képviselője is rajthoz áll...

Ahogyan az fideszéknél lenni szokott: azonnal megindult az ellenjelölt amortizálása. Bizonyos sajtótermékek elkezdtek turkálni a fiatalember magánéletében, megkérdőjelezték függetlenségét, liberalizmos "vádjával" illették. Csak éppen azt nem emlegették, ami a legnagyobb erénye: a fiatalságát! Hogy ebbe korhadó magyar államgépezetbe olyan fiatalok kelle(né)nek, akik a jövőt képviselik. Szemben a gombok nyomogatására "frakcióhűségre" szocializálódott idősebb honatyákkal, akik csak a túlélésre hajtanak...

S itt akkor térjünk át Némedire. Akit Navracsics a jelöltet bemutató sajtótájékoztatón - amelyre termézsetesen a Veszport újságíróját nem hívták meg - a következő szavakkal ajánlott:

"Mostanában Veszprémen kívül nem sokan veszik tudomásul, hogy ez a választás a Veszprém környékén élők életéről, az ő érdekeik országgyűlésben való képviseletéről szól. Az országgyűlési képviselet nem a számok harca, az itt élők számára nem a kétharmad sorsa a legfontosabb. Ez egy álpolitikai kérdés. A legfontosabb, hogy a veszprémiek olyan képviselőt válasszanak maguknak, aki ha kell, a miniszteri iroda küszöbén ülve vár egész nap, és addig kopogtat, amíg el nem intézi a környék érdekeit szolgáló feladatát."

Az EU-s biztos Némedi Lajost tapasztalt jelöltnek tartja, akire rábízhatják a közösség ügyeinek intézését.

„Eddigi pályája, végzettsége, tapasztalatai őt teszik a legalkalmasabbá a Veszprém megyei 1. számú választókerület szavazóinak képviseletére az országgyűlésben”.

Hasonló véleményen volt a megyeszékhely polgármestere, Porga Gyula is, aki az országos felhajtással kapcsolatban kijelentette: nem nyolcmillió magyar állampolgár, hanem 75 ezer veszprémi és környékbeli dönt majd, s ő abban bízik, hogy erős képviselőt választ magának a kerület.

„Navracsics Tibor öröksége komoly kihívást jelent, de Némedi Lajos olyan jelölt lesz, aki folytatni tudja az ő munkáját”.

A jelölt tapasztalatait sorolva kifejtette: Némedi 2006 óta tagja a városi képviselő-testületnek, azóta minden egyéni választáson megnyerte a körzetét, 2010. óta alpolgármesterként dolgozik. (Hatalmas tehát a fejlődés, hiszen korábban sikertelenül pályázott Nemesvámos jegyzői posztjára - a szerk.) Alakítója volt azoknak a sikereknek, amiket együtt elértek azóta, és amiről a választópolgárok egyértelmű véleményt mondtak októberben. Alpolgármesterként a városüzemeltetés terén végezte munkáját, intenzív kapcsolatot alakított ki a civil szervezetekkel. Nem véletlen, hogy tavaly idős-barát önkormányzati címet nyert el Veszprém, az idősügyi koncepció a kidolgozásában komoly szerepet vállalt Némedi Lajos.

Végezetül álljanak itt magának a jelöltnek a szavai, aki elöljáróban kijelentette: nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Navracsics Tibor méltónak találta a munkája folytatására, és hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség is mellette áll. Hozzátette: fontos hátteret jelent számára a munkájában a családja támogatása.

"„Tisztesség, becsület, hűség – ezen jelszavak mentén szeretném folytatni a munkámat az országgyűlésben, ha a parlamenti választáson a polgárok kitüntetnek bizalmukkal. Meg akarom nyerni ezt a választást, hogy jó szövetségese lehessek a választókerület minden lakójának. A nap 24 órájában Veszprém városért, a környéken élőkért fogok dolgozni”

Igyekeztünk hűen visszaadni a sajtóban megjelent információkat az 1955-ben Pápán született, közigazgatási végzettséget szerzett, évtizedeken át önkormányzati munkát végző országos politikus-jelöltről, 2006. óta tagja a megyeszékhely képviselő-testületének, 2010. óta Veszprém alpolgármestere.

Ugyan a választási kampány csak 2015. január 5-én kezdődik, de a Némedi-kampány már most, Advent idején (!) is gőzerővel zajlik. S mivel annak idején a Veszport képviselői nem lehettek jelen azon a bizonyos bemutató sajtótájékoztatón, azért így utólag engedtesség meg nekünk néhány kérdés, objektív felvetés:

1. Navracsics szerint álkérdés a kétharmad ügye. Komoly ember mondhat ilyet?

2. Navracsics szerint Némedi - ha kell akkor - a miniszteri iroda küszöbén ülve vár majd egész nap. Ezt el tudjuk képzelni... De hogy (magától) semmit sem tud, központi akarattal szemben pedig nem is akar elintézni, az biztos. Hiszen önkormányzati képviselőként (Veszprém, 10-es választókerület és alpolgármesteri poszt!) még arra is képtelen volt, hogy 2006 óta odaszóljon a VKSZ Zrt. vezetőinek. Miszerint a Cserhát lakótelepen, a megyeszékhely közponjában tűrhetetlen állapotok uralkodnak. Nem takarítják a közterületeket, gondozatlan a növényzet és időnként a szemétszállítás is akadozik.

3. Porga szerint a városi idősügyi koncepció kialakításában komoly szerepet vállalt Némedi. Ezek szerint nem tiltakozott annakidején az ellen, hogy a centrumban a déli városrész felől a piacra (és haza) igyekvő nyugdíjasoknak ne kelljen - a korábbi felszini közlekedés helyett - két aluljárót is megmásznia.

4. Porga szerint alakítója volt azoknak a sikereknek, amiket együtt értek el. Szóval ezek a sikerek nem egyértelműen az EU-ból ide áramló pénzeknek köszönhetőek? Apropó: miért nem működik a (többször is átadott) városközponti rekonstrukció egyik lényeges része, a húszemeletes épület alatti, mozgáskárosultak részére készült felvonó?

5. Némedi magáról azt (is) mondta: "Meg akarom nyerni ezt a választást, hogy jó szövetségese lehessek a választókerület minden lakójának." Ez szép cél, de akkor ezek szerint eddig nem ezért dolgozott! Mert mi lehet az oka annak, hogy "fennhatósága" alatt sorra ürültek ki a városközpont üzletei, a vállalkozzók sorra adják vissza bérleményeiket. Hol emelt e jelenség ellen szót?

5. Végezetül pedig magának Némedinek a jelszavai, "Tisztesség, becsület, hűség". Hát ezekről csak annyit:

Tisztességes dolog-e Advent idején önkormányzati pénzen - közpénzből! - politikai célú naptárakat osztogatni?

Becsületes dolog-e az idősek-fiatalok karácsonyi ünnepvárását - ingyenes meccsjegyekkel, óvodaalapozási szertartással, stb. - kampánycélokra felhasználni?

A hűséggel kapcsolatban pedig: Becsületes dolog-e mélyen hallgatni arról, hogy politikai pályáját Pápán az állampárt soraiban kezdte?

Ennek ellenére a Veszport szerkesztősége és olvasói nevében áldott, IGAZI KERESZTÉNY (!) Karácsonyt és boldog újévet kívánunk neki és Családjának egyaránt.

De azt ne várja, hogy rá fogunk szavazni. Mint ahogyan sok kormánypárti hívő is a fejéhez kapott a jelölés hallatán...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.