Hatezer euróért magyar állampolgárságot

Nyíltan árulja egy szerb férfi a magyar állampolgárságot a Kupujem-prodajem szerbiai adok-veszek oldalon.
 
 

Hatezer euróért magyar állampolgárságot

Nyíltan árulja egy szerb férfi a magyar állampolgárságot a Kupujem-prodajem szerbiai adok-veszek oldalon.
 
 
 
 
 

Hatezer euróért magyar állampolgárságot

Nyíltan árulja egy szerb férfi a magyar állampolgárságot a Kupujem-prodajem szerbiai adok-veszek oldalon.

A Blic napilap írása szerint a verbászi Vojislav T. Magyar állampolgárság szabályosan című hirdetésében 6000 euróért kínálja eladásra Magyarország, illetve közvetve az Európai Uniónak a dokumentumait.

A hirdetésben az áll, hogy az érdekelteknek jelentkezniük kell a verbászi polgárnál, aki majd magával viszi őket Szegedre a „saját embereihez”. Vojislav T. azt állítja, a szóban forgó hirdetés nem számít bűncselekménynek, hiszen egyetlen szerbiai törvényt sem sért meg.

- Akiket Szegedre viszek, azonnal megkapják az állampolgárságot bármiféle vizsgáztatás, eskütétel vagy a magyar nyelv ismerete nélkül. Vannak embereim, akik ott dolgoznak. Nekem ebből bevételem származik, az érdeklődők pedig megkapják a nekik szükséges útlevelet, nem látom, hogy mi ebben a baj – mondta el Vojislav.

A Kupujem-prodajem oldalon hirdető Vojislav T. a napokban mindenhonnan kapott telefonhívásokat: a polgároktól, a rendőrségtől, az újságíróktól. Azt mondja, nem fél, mert „semmit nem realizál, csak feladott egy hirdetést”.

- Nyílt titok, hogy fél Szerbia magyar állampolgárságot akar. Miért ne segíthetnék másokon és magamon? Nem tudom, mi a furcsa abban, hogy feltettem ezt a hirdetést az internetre: így akarok ajánlatommal minél több emberhez eljutni – hangoztatta. Hozzátette, hatalmas az érdeklődés, naponta több tucat ember jelentkezik nála, akik állampolgárságot vásárolnának.

A községi ügyészség nem hivatalosan azt közölte, hogy ez a polgárok kenőpénz kifizetésére való felbujtásának klasszikus esete, függetlenül attól, hogy mindez Magyarországon történik.

„Meg kell látnunk, konkrétan miről is van szó, de világos, hogy ez a kenőpénz kifizetésének és elfogadásának valamilyen módja. Az emberek erre való ösztönzése, különösen hirdetésen keresztül, biztosan nem lehet legális” – szögezték le közleményükben az ügyészségnél a kitekinfő.hu cikke szerint.

Hozzátették: csak a magyar állam adhat ki állampolgárságot a hivatalos szervein keresztül, tehát az állampolgárság megszerzésének minden más módja törvényellenes.

A rendőrség szerint elsőként az ügyészségnek kell reagálnia a jelenségre, ugyanakkor hivatalosan nem nyilatkoztak a Blic kérésére.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.