Szenzációs játékkal vertük Norvégiát

A győzelem történelmi, ugyanis a kontinenstornán először győztük le az északi együttest.
 
 

Szenzációs játékkal vertük Norvégiát

A győzelem történelmi, ugyanis a kontinenstornán először győztük le az északi együttest.
 
 
 
 
 

Szenzációs játékkal vertük Norvégiát

A győzelem történelmi, ugyanis a kontinenstornán először győztük le az északi együttest.

Az ötödik helyért játszhat pénteken a franciák ellen a magyar női kézilabda-válogatott a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon, miután 29:25-re legyőzte az olimpiai bajnok norvég csapatot.

A magyar csapat annak tudatában kezdte el a szerda esti találkozót, hogy mindenképpen győznie kell ahhoz, hogy pénteken az ötödik helyért játszhasson Budapesten. A csapatkapitány Tomori kisebb betegséggel vállalta a játékot, a 18 éves Tóth volt az irányító, Mayer pedig a beállós. Ilyen összeállításban még nem kezdett a házigazda ezen a tornán.

Szó sem volt arról, hogy a már biztos csoportelső, elődöntős norvégok félvállról vették volna az mérkőzést. A 4. percben - többek között a győri légiós, Löke két góljával - már 4:1-re megléptek, és Németh András kénytelen volt időt kérni. Egycsapásra megváltozott minden: Kiss többször védett, a hazai lövések betaláltak, így a 6. percben már 4:4 volt az állás.

A túl kemény Mészárost kiállították, Triscsuk pedig büntetőt rontott, így ismét lendületbe kerültek a vendégek, sorozatban háromszor találtak be, s Tóth hatperces gólcsendet tört meg. Ezt követően feljavult, agresszívebbé vált a magyarok védekezése, rögtön időt is kértek a norvégok, akik sokáig nem engedték egyenlíteni a magyarokat.

Az utolsó tíz percben a Sport24.hu tudósítása szerint óriási változás állt be a pályán: a több poszton kicserélt magyar együttes keményen, szinte áthatolhatatlanul védekezett, elöl pedig szebbnél szebb gólokat szerzett. A hazaiak játékáról mindent elárul, hogy emberhátrány alatt, vészkapussal sikerült egyenlítenie a 25. percben, majd Triscsuk bátor betörése után átvette a vezetést. A norvégok a félidő utolsó harmadában egyszer sem találtak kapuba, míg a magyarok hétszer is, négy gól volt Tomoriék előnye a szünetben.

A második félidő elején felváltva estek a találatok, majd Kiss védéseivel megtámogatva nőtt a különbség, 35. perc: 19:13. A két nappal ezelőttihez képest sokkal "harapósabb" volt a magyar válogatott, amelyet űzött-hajtott a debreceni publikum is. Ugyan voltak hibák, pontatlanságok, a norvégok ezt nem tudták kihasználni a jól záró védőfal és Kiss bravúrjai miatt.

Szűk negyedórával a vége előtt 22:18-nál Planétát kiállították, ekkor Tomori vette vállára a csapatot, és két gólt lőtt a jobb felső sarokba. Később Bulath vállalkozott sikerrel, Kiss pedig - miközben ezrek kiálltották a nevét - ismételten szenzációs volt. Senki nem ismert elveszett labdát, nem volt lyukas poszt ezen az estén, és még a szerencsével sem állt hadilábon a csapat.

A magyarok az Eb-k történetében nyolc vereség után tudták legyőzni a norvégokat, és tétmérkőzésen kilenc év, hat összecsapás nyeretlensége szakadt meg ellenük.

Ezzel a sikerrel azt is elérte a csapat, hogy nem kaphat kiemelt ellenfelet vasárnap a jövő évi dániai vb selejtezőjében.

Jegyzőkönyv. Női kézilabda-Eb, középdöntő, 3. (utolsó) forduló: Magyarország - Norvégia 29:25 (15:11). Debrecen, Főnix csarnok, 4500 néző. V.: Jurinovic, Mrvica (horvátok). A gólszezők: Bulath 6, Triscsuk 5, Kovacsics 4/3, Mayer 4, Tóth 4, Kovacsicz 3, Tomori 3, ill. Löke 6, Karlsson 5/1, Kristiansen 3, Mörk 3/1, Oftedal 3, Jakobsen 2, B. Riegelhuth, Wibe, Breivang.

Az EB további programja (Budapest).

Az 5. helyért (december 19., péntek): MAGYARORSZÁG–Franciaország 15.30.

Az elődöntők, december 19.: Spanyolország–Montenegró 18.00, Norvégia–Svédország 20.30.

A bronzmérkőzés, december 21., vasárnap: Norvégia/Svédország – Spanyolország/Montenegró 15.30.

A döntő, december 21., vasárnap: Norvégia/Svédország – Spanyolország/Montenegró 18.00.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.