Botrányközeli helyzet a vitában

A kormányszóvivő szerint szappanopera az EP-meghallgatás az orbáni Magyarországról.
 
 

Botrányközeli helyzet a vitában

A kormányszóvivő szerint szappanopera az EP-meghallgatás az orbáni Magyarországról.
 
 
 
 
 

Botrányközeli helyzet a vitában

A kormányszóvivő szerint szappanopera az EP-meghallgatás az orbáni Magyarországról.

Emberi jogsértések garmadát sorolta a magyarországi helyzetről több magyar és nemzetközi meghívott az Európai Parlament emberi jogi bizottságának ma délelőtti meghallgatásán. Az Orbán-kormány nemzetközi szóvivője, Kovács Zoltán szerint csúsztatásokkal, hazugságokkal voltak tele a meghallgatáson elhangzó kritikus felszólalások.

- Ha szappanopera a mai meghallgatás, annak ön a főszereplője – vágott vissza a kormányszóvivőnek Niedermüller Péter. A DK EP-képviselője a meghallgatás felszólalóinak címzett kérdéseket feltevők többségével egyetértve, felháborodással fogadta, hogy az Orbán-kormány szóvivője érdemi válasz helyett a meghallgatás felszólalóinak kritizálásával, vádaskodással válaszol.

A meghallgatáson résztvevő képviselők elképedve és felháborodva fogadták Kovács Zoltán szóhasználatát, megvető cinizmusát. A felháborodástól szinte mindenki túllépte a kérdések feltevésére rendelkezésre álló három percet. Több felszólaló sérelmezte, hogy a magyar szóvivő az Európai Parlament és a többi európai szervezet intézményét, ezek létjogosultságát kérdőjelezte meg szóhasználatával, lekezelő, fölényeskedő válaszával.

Az Orbán-kormányt darabokra szedték a mai, az emberi jogok magyarországi helyzetét vizsgáló európai parlamenti meghallgatáson.

A felkért felszólalók és az ő felszólalásaikra reagáló EP-képviselők nagy részletességgel sorolták a súlyos kifogásokat a magyar kormány számos lépésével kapcsolatban: érintve a kisebbségek helyzetét, szegregációját, a közmédiával, a médiatörvénnyel és a szólásszabadsággal kapcsolatos helyzetet, a reklámtörvénnyel és az alkotmánnyal, az alapjogok sértésével kapcsolatos ügyeket, a hajléktalanok és a fogyatékosok jogait sértő intézkedésekkel kapcsolatos kritikát, a civilszervezeteket ért támadásokat.

Kovács kikérte magának, hogy a képviselők és a meghallgatás elején felszólalók sok esetben már európai szervezetek által vizsgált és lezárt ügyeket hoztak fel kifogásul. Szerinte a romaellenesség és antiszemitizmus csökkenőben van Magyarországon az elmúlt években, tagadta a kisebbségekkel kapcsolatos kormányálláspontot kifogásoló vádakat. (Ezt és több más kijelentését bekiabálás zavarta meg.)

Mint korábbi cikkében a 168 Óra Online már tudósított erről: csütörtökön az Európai Parlamentben (EP) vitáztak az emberi jogok helyzetéről Magyarországon. Az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) két magyar civil egyesület, két nemzetközi szervezet és a magyar kormány szóvivője tartott beszédet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.