"Orbán kővé meredt arccal hallgatta Merkelt"

A német sajtó részletesen tudósított hétfőn Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásáról..
 
 

"Orbán kővé meredt arccal hallgatta Merkelt"

A német sajtó részletesen tudósított hétfőn Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásáról..
 
 
 
 
 

"Orbán kővé meredt arccal hallgatta Merkelt"

A német sajtó részletesen tudósított hétfőn Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásáról..

A német kancellár a Szegedi Tudományegyetem meghívására látogatott Budapestre, ahol először találkozott Orbán Viktor kormány-, majd Áder Jánios államfővel. Ezt követően az Andrássy Egyetemen átvette a számára megítélt díszdoktori címet, majd rövid beszéde után a hallgatók kérdéseire válaszolt. A pár órás programja végeztével felkereste a Dohány-utcai zsinagógát is, ahol lerótta kegyeletét a holcoust áldozatai előtt.

x

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió Magyarország – Merkel nyíltabb bánásmódot sürget az ellenzékkel címmel közölt beszámolót a hírportálján, kiemelve, hogy Angela Merkel és Orbán Viktor tárgyalásának fő témája az ukrán válság volt, de Merkel így is megtalálta a módját annak, hogy „néhány kritikus hangú” megjegyzést is tegyen vendéglátójának, és „felszólította” őt, hogy tanúsítson „nagyobb nyíltságot” bírálóival szemben – írja az MTI.

Az ARD országos közszolgálati televízió a hírportálján Merkel bírálja az ellenzékkel való bánásmódot címmel közölt összeállítást, amelyben kiemelték, hogy Orbán Viktor „vitatott” személyiség az EU-ban, egyebek között „autoriter kormányzati stílusa és a kritikus újságírókkal szembeni rabiátus fellépése miatt”, és Angela Merkelt „szóba is hozta ezeket a pontokat”. Hozzátették: a kancellár sürgette a magyar kormányfőt, hogy viselkedjen nyitottabban bírálóival, és találkozójuk után „kiemelte a sajtószabadság és a vélemények sokszínűségének jelentőségét”.

A ZDF országos közszolgálati televízió Bírálat Orbán miniszterelnök felé – Bevezető kurzus demokráciából: Merkel Budapesten címmel közölt tudósítást a hírportálján, kiemelve, hogy a kancellár vendéglátója „nem követi olyan nagyon pontosan a demokrácia játékszabályait”. Merkel „szóba hozta a problémát”, és szavait Orbán „kővé vált arccal” hallgatta – tették hozzá.

Kifejtették, hogy Orbán kapcsolata az autoriter vezetőkkel, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint a „durva” fellépése az ellenzékkel és hazai bírálóival szemben „borússá” tette az EU-s és NATO-s szövetségesekkel folytatott viszonyt, így az utóbbi években ritkán fordultak meg magas állami vendégek Budapesten. A kancellári vizitnek így „Orbán nagy napjának” kellene lennie a magyar fél szándéka szerint, „de a német kancellár elég világos szavakkal” jellemezte a vendéglátója kormányzati stílusát – emelte ki a ZDF az origo.hu cikke szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.