A katonai elhárításnak jelentett Orbán?

A HVG.hu cikke szerint Orbán "társadalmi kapcsolat" volt.
 
 

A katonai elhárításnak jelentett Orbán?

A HVG.hu cikke szerint Orbán "társadalmi kapcsolat" volt.
 
 
 
 
 

A katonai elhárításnak jelentett Orbán?

A HVG.hu cikke szerint Orbán "társadalmi kapcsolat" volt.

A hetilap megnevezte azt az elhárítótisztet, aki 1981-82-ben kapcsolatban volt a jelenlegi miniszterelnökkel, ám semmilyen dokumentumot nem mutatott be.

Az eddig nyilvánosságra került dokumentumokból kitűnik, hogy Orbán Viktort nem sikerült ügynöknek beszervezni, erre utaló nyom nincsen. Megvan viszont a miniszterelnöknek a katonai elhárításnál az állambiztonsággal együttműködő társadalmi kapcsolatokról vezetett "A" kartonja, amelyet Major Mihály elhárítótiszt töltött ki. E szerint 1981. október 20-án lett Orbán társadalmi kapcsolat, s ez 1982. augusztusi leszereléséig tartott- írja a csütörtökön megjelent HVG.

A lap szerint Major őrnagy azt is rávezette a kartonra, hogy a társadalmi kapcsolatát nem kötötte rezidenshez, vagyis közvetlenül vele állt kapcsolatban. A HVG dokumentumot nem közöl, és arról sem ír, hogy a birtokában van ilyen dokumentum. Az állambiztonsági hálózatokban megkülönböztetett szerepül volt az úgynevezett társadalmi kapcsolatoknak. Ezek általában olyan emberek voltak, akik önként segítették a szervezetet, jó információforrásnak számítottak, de nem volt érdemes ügynökként használni őket- írja a lap. A cikk írója hozzáteszi: a katonai elhárításnál kicsit más volt a szerep, amit a hálózat foglalkoztatásának szabályzata részletesen is rögzített. Azt, hogy milyen fontosak voltak, mutatja, hogy a katonai elhárítás 1989. június 30-ai állapota szerint többen voltak, mint a beszervezett ügynökök.

A HVG beszámol róla, hogy a társadalmi kapcsolat a III/IV-esnél nem beszervezés, hanem megbízás alapján működött, együttműködési nyilatkozat aláírására az ügynökökkel szemben őket nem kötelezték, nem vettek fel róluk úgynevezett "B", azaz beszervezési és "M", azaz munkadossziét, s nem szerepelnek a BM állambiztonsági nyilvántartásában, így 6-os kartonjuk sincs.

Az "A" kartonon (és annak két másolatán, amelyet a leszerelés után meg kellett semmisíteni) kívül más írásos nyoma nem maradt a társadalmi kapcsolat együttműködésének, legfeljebb a tartótiszt úgynevezett találkozási füzete, feltéve, hogy archiválta.

A társadalmi kapcsolatok általában szóban jelentettek, s a tiszt jegyezte le és jelentette feletteseinek, mit tudott meg tőlük. A lap szerint Major Mihály ma is él Zalaegerszegen, de nem nyilatkozik újságíróknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.