Paksi bővítés: beintett az EU

Brüsszel leállította az Oroszországgal kötendő 12 milliárd eurós megállapodást.
 
 

Paksi bővítés: beintett az EU

Brüsszel leállította az Oroszországgal kötendő 12 milliárd eurós megállapodást.
 
 
 
 
 

Paksi bővítés: beintett az EU

Brüsszel leállította az Oroszországgal kötendő 12 milliárd eurós megállapodást.

Az Európai Bizottság lényegében megakadályozta, hogy Magyarország háromezer milliárd forintnyi hitelt vegyen fel Oroszországtól a paksi bővítésre – írja a Financial Times. A lap szerint ez jelentős vereség Orbán Viktor miniszterelnöknek, aki az ukrajnai konfliktusban a Kreml mellé állt.

Oroszország és Magyarország tavaly két 1200 megawattos atomreaktor felépítéséről állapodott meg, amelyre az orosz állami Roszatommal szerződött volna. Mindez azonban tovább növelte volna az Oroszországnak való kitettséget a döntés bírálói szerint.

Az Európai Unió számos tisztségviselője is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország az energiapolitikát akarja felhasználni Európa megosztására és egységének aláásására, például az Oroszországot sújtó európai szankciók tekintetében.

Az Euratom, az unió nukleáris felügyeleti szerve elutasította, hogy az erőműhöz Magyarország kizárólagosan Oroszországtól vásárolhasson fűtőanyagot. Magyarország fellebbezett a döntés ellen, de a Financial Times forrásai szerint az Európai Bizottság az Euratom oldalára állt a kérdésben. Erről a múlt héten hoztak döntést, a részletek ugyanakkor titkosak.

Mindenesetre a Hír24.hu cikke szerint ez az intézkedés megakadályozza az oroszoktól való hitelfelvételt a paksi bővítésre, a hitelmegállapodás ugyanis tartalmazza az orosz üzemanyag-szállítás kizárólagosságát – írja a brit üzleti lap. Ha az orosz fél nem hajlandó a szerződésmódosításra, az a projekt végét jelenti.

A Portfolio ugyanakkor azt írja: korai még arról beszélni, hogy a Paks II projekt megbukott volna. A következő időszak várhatóan egyeztetésekkel, módosításokkal, kompromisszumkereséssel telik majd, az orosz féllel kötött szerződés módosítása is szóba kerülhet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.