"Az elmúlt 25 évért Orbán felelős"

A magyarok dühéről, a reménytelenségről, a teljhatalomról, Orbánról is beszélt az InfoRádióban Tölgyessy Péter politikai elemző.
 
 

"Az elmúlt 25 évért Orbán felelős"

A magyarok dühéről, a reménytelenségről, a teljhatalomról, Orbánról is beszélt az InfoRádióban Tölgyessy Péter politikai elemző.
 
 
 
 
 

"Az elmúlt 25 évért Orbán felelős"

A magyarok dühéről, a reménytelenségről, a teljhatalomról, Orbánról is beszélt az InfoRádióban Tölgyessy Péter politikai elemző.

Hosszú idő után megdőlt a mítosz, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, hiszen sorra bukja el a választásokat, ha most vasárnap lenne a választás, senki nem szerezne abszolút többséget. A Jobbik beékelődött a két korábbi pólusképző nagy erő közé, noha elsősorban csak az ország elesettebb részein sikeres. A baloldal most vélhetően harmadik lenne.

A Fidesznek – noha ennek jelentőségét próbálja kicsinyíteni – azért fájó a kétharmad elvesztése, mert már soha többé nem tudja átírni a választási rendszert, csak ha alkut köt. Egy kétharmados törvénynél visszaüt, hogy vége a teljhatalomnak.

A tapolcai választásra hatott a kormány rossz teljesítménye, a korrupciós ügyek és az, hogy „nincs remény". Se fiatalnak, se idősnek. Márpedig a pártok a reménnyel házalnak. A Fidesz-kormány mérlege szerény. A környező országok elléptek mellőlünk, a Jobbik pedig hihetetlen erővel fejezi ki a magyarok frusztráltságát, dühét, haragját. A magyarok Mohács óta ellenzékiek, mélyen hisznek saját kivételességükben, mások bűneiben.

A politikai elemző szerint a Jobbik sikeresebb a Fidesznél, nem terheli a múlt. A Fidesznek ebből a szempontból Orbán Viktor tehertétel, „ha van ember, aki ezért a 25 évért felelős, az akár tetszik, akár nem, első helyen és döntően Orbán Viktor”. Ráadásul a Jobbik csaknem ugyanazt mondja, mint a Fidesz, csak keményebben, határozottabban és korrupció nélkül.

Tölgyessy úgy látja, ma a magyar közvélemény legaktívabb része nagyjából azt gondolja, „bárki, csak ne a Fidesz!”. A rendszerváltás idején még racionális érvelés kellett, egy párttól például elvárták az emberek, hogy megmondja, mit akar az egészségüggyel. „Ma már hitek, mítoszok, rágalmak, gyalázkodások, hazugságok” vannak. A társadalom meg dühös és inkább elfogad egy radikális pártot, amelyről azt gondolja, az kimondja azt, amit ő is gondol.

A jövőről szólva a politikai elemző úgy látja, a Jobbik jelenleg nem esélyes a 2018-as győzelemre, de arra igen, hogy nélküle ne lehessen kormányt alakítani. Ez nem biztos, hogy így marad, a miniszterelnök mindent meg fog tenni, hatalmi eszközeivel, tehetségével, hogy visszafordítsa a közvéleményt. Tölgyessy szerint a következő három évben hihetetlen hatalmi harcra lehet számítani. „Mindenki harcol mindenkivel”, és félő, hogy még brutálisabban. Még inkább átveheti a racionalitás helyét a rágalom, hazugság.

A korábban az SZDSZ-ben, majd a Fideszben is politizáló Tölgyessy a Hír24.hu cikke szerint tavaly decemberben arról írt, hogy Orbánnak legalább részben vissza kellene hódítania elvesztett szavazóit, de rendszere lényegén már aligha változtathat, hiszen ő maga hisz abban, hogy az az ország javát szolgálja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.