Pocsék munkát végzett az igazságszolgáltatás

Van tanulsága a Biszku Béla elleni per másodfokú ítéletének...
 
 

Pocsék munkát végzett az igazságszolgáltatás

Van tanulsága a Biszku Béla elleni per másodfokú ítéletének...
 
 
 
 
 

Pocsék munkát végzett az igazságszolgáltatás

Van tanulsága a Biszku Béla elleni per másodfokú ítéletének...

Egy brutális diktatúra kegyetlen vezetőjének elítéléséhez is magas színvonalú szakmai munkára van szükség: talán ez a tanulsága a Biszku Béla elleni per másodfokú ítéletének. A Hetek cikke.

Három év elteltével ismét a nulla pontra jutott a többek között háborús bűntett vádjával bíróság elé állított Biszku Béla ügye, miután a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. A 94 éves Biszku tolószékben, fején óriási fülhallgatóval ülte végig az ítélethirdetést, ami számára a szabadságot jelenti, hiszen az első fokon tavaly kiszabott öt és fél év börtönbüntetés megkezdése helyett új eljárásban kell tárgyalni ügyét. Hogy az új eljárás mikor indul el, nem ismert.

A gyér érdeklődést kiváltó hétfői ítélethirdetést az ATV.hu tudósítása szerint a jelen lévő Novák Előd bekiabálásokkal zavarta meg: „Egyetlen napot sem fog ülni a börtönben ez a tömeggyilkos, a történelmi felelősség most már a bíróságot is terheli” – szakította félbe a bírót a Jobbik alelnöke, míg végül kiküldték a teremből.

Biszku Béla az MSZMP 1956-os átszervezése után Kádár János bizalmi embere lett, 1957 májusától 1961 szeptemberéig belügyminiszter volt. 1962-ben a Központi Bizottság titkáraként tevékenykedett, de a Kádár és közte kialakult konfliktusok miatt fokozatosan kiszorult a hatalomból, annak ellenére, hogy Moszkva támogatását élvezte. 1978-ban nyugdíjazták, 1989 óta visszavonultan él rózsadombi lakásában. 240 ezer forint nyugdíjat kap.

Biszkut 2011 januárjában vádolta meg az ügyészség, végül 2014 márciusában, a parlamenti választások előtt kezdődött meg elsőfokú pere. Az egykori kommunista vezetőt három vádpont miatt állították bíróság elé.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.