Egy vagyont repkedtek el az állami vezetők

Egy év alatt 400 millió forintot költött az állam vezetői útjaira.
 
 

Egy vagyont repkedtek el az állami vezetők

Egy év alatt 400 millió forintot költött az állam vezetői útjaira.
 
 
 
 
 

Egy vagyont repkedtek el az állami vezetők

Egy év alatt 400 millió forintot költött az állam vezetői útjaira.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára közel négyszázezerért repült Brüsszelbe és 160 ezerért szállt meg egy éjszakára. Egy év alatt 400 millió forintot költött az állam vezetői útjaira.

Becsey Zsolt, a fejlesztési minisztérium helyettes államtitkára 334 ezer forintért repült Hollandiába, Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára pedig 504 ezerért járta meg Luxemburgot, többek között ez is kiderül a kormány által közzétett dokumentumokból, amiben a miniszterek, államtitkárok és helyettes államtitkárok utazásai szerepelnek.

Az utazások pontos részletei és paraméterei nem ismertek, de a Népszabadság cikkéből kiderül, az egyik nagy légitársaságnál, a KLM-nél már másnapi indulással található 300 ezer forintnál is kevesebbért, business-osztályon jegy Amszterdamba, ugyanennyiért Luxemburgba is elvisznek. A jelenleg 99 helyettes államtitkárnak pedig nem is kellene kiemelt osztályon repülnie a jogszabályi előírások szerint, teszik hozzá. Ugyanis a vonatkozó kormányrendelet értelmében Európán belül az államtitkároknak és helyetteseiknek turistajegyet térít az állam, csak a minisztereknek jár a nagyobb komfortfokozat az utazás során.

Fónagy államtitkár is volt, hogy elutazott Luxemburgba, 365 ezerért, Peruba pedig ennek közel a duplájáért. Az egész utazás azért lett hirtelen ennyire érdekes, mert Lázár János nagyon titokzatos a kérdést illetően, 300 ezer forintba került egy éjszakája Milánóban, de még elköltött 450 ezret, csak nem mondja meg, mire. Nemrég azonban úgy fogalmazott, újraszabályozzák, ki milyen komfortra tarthat igényt az utazásai során.

Érdekes még Perényi Zsigmond helyettes államtitkára egyik útja is, egy kétnapos brüsszeli túrája félmilliónál is többe került, a 265 ezres repjegy mellett 163 ezerért szállt meg egy éjszakára. A Nemzetgazdasági Minisztérium egyébként államtitkárainak 450, helyetteseiknek 300 eurót engedélyez szállásra, ez a szám a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál 300 és 200 euró.

Összesen a kormány a Hír24.hu információi szerint egy év alatt 398 millió forintot költött a minisztériumi vezetők utazásaira. Ebből 225 milliót repülőjegyre, 34 milliót szállásköltségre, a maradék a napidíjak és egyéb költségek. De a lista nem teljes, nem tartalmazza ugyanis Orbán útjait, és Szijjártó külügyminiszter latin-amerikai körútját sem. A Déli Nyitás jegyében a miniszter Ecuadorba, Mexikóba és Chilébe látogatott, a Népszabadság adatigénylésére a KüKüM azt válaszolta, a repülőjegy ára 3 millió 903 ezer forint volt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.