Veszprémi hungarikumok a Kossuth utcában...

... ahol nemzeti jelszóval árusítják a dohányboltokban a cigarettát és az alkoholt.
 
 

Veszprémi hungarikumok a Kossuth utcában...

... ahol nemzeti jelszóval árusítják a dohányboltokban a cigarettát és az alkoholt.
 
 
 
 
 

Veszprémi hungarikumok a Kossuth utcában...

... ahol nemzeti jelszóval árusítják a dohányboltokban a cigarettát és az alkoholt.

A főposta melletti árkád egyik oldalán hatalmas tábla hirdeti, hogy a belváros felújításának II-es számú programja júniusban ér véget. Ezekben a napokban ugyan már bőven júliust írunk, ám a munkálatok változatlan lendülettel folynak. Értsd: időnként itt-ott megjelenik négy-öt(hat) ember, akik közül a többség érdeklődve figyeli, amint egy-két társuk teszi a dolgát...

Közben a zömében EU-támogatásból zajló felújítás valódi befejezésének várható időpontja homályban marad. Pedig igazán illene tájékoztatni a környék lakosságát, de talán az ide tévedő vendégeket is. Arról pedig már nem is szólva, hogy az út- és területlezárásokat bemutató térképekről teljesen megfeledkeznek.

Ezért aztán foglalkozzunk inkább a belvárosi felújítás I-es számú programjának eredményeivel. Arra már természetesen nem is illik szót vesztegetni, hogy a kormány (és a város vezetőinek) szándéka ellenére hogyan alakult a megyeszékhelyen a nagy csinadrattával meghirdetett KKV-program. A kis- és középvállalkozások megsegítése olyannyira "sikeres" volt, hogy a Kossuth- és Rákóczi utcai sok üres üzlet látványa a helyieknek már fel sem tűnik. Csupán az idelátogató vendégek kukucskálnak be a helységekbe: ugyan mi a csuda lehet ott benn...

Ugyanilyen érdeklődés övezi a 18-as számmal jelzett üzleteket is. Az egyik újabb magyar hungarikum (a külföldön szexboltokat jelölő jelzés) azonban sokuk meglepetésére nem e jeles tevékenységre hívja fel a figyelmet. Hanem arra, hogy ott dohány és alkohol árusítása zajlik! Azt meg már mondani sem kell, hogy a „nemzeti” jelzőt ennél jobban lejáratni már aligha lehet. E szánalmas megoldás ezért szerepelhetne a (negatív) hungarikumok listáján, mert elképzelhetetlen, hogy a világon bárhol másutt ily módon megaláznának egy ennyire sokat mondó és érzelmi töltésű jelzőt.

Erre fel mi történik a belvárosban? Az még csak hagyján, hogy lépten nyomon e fajta objektumokba ütközik az ember. De egyet ezek közül a förmedvények közül ráadásul a Kossuth utca legfrekventáltabb helyén, a (népszerű nevén) Brányi-árok fölött működtetnek. Átköltöztetve ezt az üzletet a 21-es számú ház keleti aluljárójának egyik végéből a másikba. Hogy minél többen láthassák "nemzeti" boltunkat.

Hasonló színvonalú megoldás a tér közepére helyezett üvegkalitka. A táskabolt! Hogy ez kinek az ötlete volt, az maradjon titok, nehogy még kitüntetést kapjon az illető a városvezetéstől. De azt azért mindenképpen érdemes megemlíteni - a turisták gyakran röhögve fotózzák is a rendhagyó megoldást –, hogy a bolt oldalába vezet egy lépcső, amelynek a végén üvegfal van!

Lehetne még szemezgetni a szokatlan megoldások között. De ne legyünk rosszmájúak. Inkább várjuk meg a II-es program befejezését. A környék lakói már most tudnának tippeket adni...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.