Nem jön több pénz az útépítésekre

Brüsszel befagyasztotta a magyar útépítések finanszírozását.
 
 

Nem jön több pénz az útépítésekre

Brüsszel befagyasztotta a magyar útépítések finanszírozását.
 
 
 
 
 

Nem jön több pénz az útépítésekre

Brüsszel befagyasztotta a magyar útépítések finanszírozását.

Kedden új szakaszába lépett az aszfaltkeverős előírások miatt kirobbant ügy: már nemcsak pénzvisszatartásról van szó, hanem hivatalossá vált a finanszírozás felfüggesztése.

Ha még emlékszünk, a gond az volt, hogy egy már 2007 óta alkalmazott gyakorlat szerint a brüsszeli forrásokból is készülő útépítési beruházások kivitelezésére csak olyan építőipari cégek pályázhattak, amelyeknek az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységük volt.

Magyarország a Hír24.hu cikke szerint ezzel az Európai Bizottság álláspontja szerint megsértette az uniós versenyjogi előírásokat, hiszen kizárta az unió más területein működő, mobil aszfaltkeverő egységgel bíró cégeket.

A magyar kormány kezdettől vitatta a bizottság kifogását, és a vitájában tavaly augusztus vége óta nincs érdemi előrelépés. Akkor derült ki, hogy a bizottság ragaszkodik 90 milliárd forintnyi korrekcióhoz (amit utólag, különadóként tervezett beszedni a kormány, többek között a Közgéptől is, de aztán mégis jegelte ezt a tervet). Lázár János is hiába járt aztán alkudozni Brüsszelbe.

Amióta tart a vita, azóta nem jött Brüsszelből pénz. Most az az újdonság, hogy az előzetes felfüggesztésből tényleges lett. Az ügy a bíróságon folytatódhat - tudta meg a 444.hu.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.