Ballagó Imrére, Basa Györgyre, Arany Lászlóra és Benyó Istvánra emlékeztek

Egykori festőművész, színművész, orvos és bányamérnök életútjával ismerkedhettek meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 

Ballagó Imrére, Basa Györgyre, Arany Lászlóra és Benyó Istvánra emlékeztek

Egykori festőművész, színművész, orvos és bányamérnök életútjával ismerkedhettek meg a MÉZ Rádió hallgatói.
 
 
 
 
 

Ballagó Imrére, Basa Györgyre, Arany Lászlóra és Benyó Istvánra emlékeztek

Egykori festőművész, színművész, orvos és bányamérnök életútjával ismerkedhettek meg a MÉZ Rádió hallgatói.

- Ma ismerkedjünk meg Ballagó Imre festőművész, Basa György színművész, Arany László orvos és Benyó István bányamérnök életútjával - kezdte előadását a MÉZ Rádió vasárnapi adásában Bándi László tanár-helytörténeti kutató.

- Tíz éve, 1915. augusztus 12-én Pusztamiskén született Ballagó Imre festőművész. 1940-ben, Szőnyi István és Varga Nándor Lajos tanítványaként végzett a Képzőművészeti Főiskolán. Főiskolai hallgatóként Székely Bertalan-díjat és több alkalommal állami ösztöndíjat kapott. Olaszországban és Romániában járt tanulmányúton. Ballagó Imre a Fejér megyei általános- és középiskolák vezető szakfelügyelőjeként, valamint a székesfehérvári Derkovits Képzőművészeti Kör vezetőjeként dolgozott. Korai festményein Szőnyi István hatása érezhető, a hatvanas évektől dekoratív hatású művei a szecessziós Nagy Sándort idézik. A Dunántúlon több önálló tárlaton, így Veszprémben és Fűzfőgyártelepen is bemutatkozott. Ballagó Imre Székesfehérváron hunyt el 1997-ben.

- 101 éve, 1914. augusztus 10-én Budapesten született Basa György színművész. 1935-ben Ódry Árpád tanítványaként végezte a Színművészeti Akadémiát. Pályafutását a Belvárosi Színházban kezdte és a Magyar Színházban folytatta. Basa György 1946-ban a Magyar Rádióhoz került, ahol színészként és rendezőként dolgozott. 1951-től a Néphadsereg Színházban, majd a József Attila Színházban lépett fel. Basa György 1958-tól a Déryné Színház tagja, később a békéscsabai, végül a Veszprémi Petőfi Színház művésze volt. Vidéki városokban versmondó és irodalmi köröket is szervezett. Basa György Veszprém,ben hunyt el 1967-ben, 53 éves korában.

- 88 éve, 1927. augusztus 10-én született a fővárosban Arany László orvos. Budapesten tanult és 1951-ben szerzett orvosi diplomát. Két évig a honvédségnél dolgozott, majd körzeti orvosként gyógyított Szentlászló és Vértesacsa községekben. Ez idő alatt fogszakorvosi képesítést szerzett. Arany László egy évig az akkori NDK-ban, majd Székesfehérvárott, a KÖJÁL-nál dolgozott. 1971. február 1-jétől Veszprémben a megyei kórház, 1974. március 16-ától haláláig a veszprémi KÖJÁL igazgatója volt. Arany László Veszprémben, 49 éves korában, 1976-ban hunyt el.

- 81 éve, 1934. augusztus 5-én Szentgálon született Benyó István bányamérnök. 1953-ban a Celldömölki Állami Gimnáziumban érettségizett. 1958-ban a soproni egyetem Bányamérnöki Karán szerzett oklevelet. 1958-1959-ben üzemmérnök, 1960-1972 aknavezető, 1973-tól 1978-ig üzemi főmérnök az Ajkai Bányák Padragi Bányaüzemében. 1979-től 1983-ig az Országos Tervhivatal csoportvezető főmérnöke. Benyó István 1984-től 1988-ig műszaki vezérigazgató-helyettes, 1988 és 1991 között a Veszprémi Szénbányák vezérigazgatója. A korszerű fejtésmódok kialakításával, a tűz és víz elleni védekezés korszerűsítésével, a bányamunka gépesítése és automatizálása, az üzemi, vállalati, iparági szervezés kérdései témakörökkel foglalkozott. Több cikke jelent meg a Bányászati és Kohászati Lapokban. Benyó István Budaörsön hunyt el 2004-ben, 70 évesen.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.