Milliárdos tartozások

A KLIK ígéri, hogy rendezik a számlákat.
 
 

Milliárdos tartozások

A KLIK ígéri, hogy rendezik a számlákat.
 
 
 
 
 

Milliárdos tartozások

A KLIK ígéri, hogy rendezik a számlákat.

Közel 10 milliárddal tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Most azt ígérik, még augusztusban rendezni fogják az elmaradás teljes összegét.

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tartozásállományának mintegy felét a közüzemi tartozás jelentette. A kialakult helyzet megoldása érdekében a Klik egyeztetést kezdeményezett az érintett szolgáltatókkal a kifizetés ütemezéséről. Augusztus hónapban az elmaradás teljes összege rendezésre kerül”- közölte az atv.hu-val az oktatási mamutszervezet.

Hozzátették: „az áruszállítás keretébe tartozó kötelezettség kifizetése folyamatos”, ide tartozik a közüzemi szolgáltatásokon kívül „minden olyan termékértékesítés, szolgáltatás, számlaköteles tevékenység”, amelynek teljesítője nem állami szerv.

A vs.hu-n jelent meg, hogy tízmilliárdos adósságot halmozott fel a Klik. A lap az Államkincstár adataira hivatkozva azt írta, hogy a központ adóssága májusban 11,9, júniusban 9,6 milliárd forint volt, ebből 4,6 milliárd a közüzemi tartozások összege, 2,3 milliárd pedig 60 napon túli tartozás.

Ahogy az atv.hu is beszámolt róla néhány nappal ezelőtt, az E.ON-nal szemben fennálló tartozás miatt már több somogyi iskolában is kikapcsolták a gázt. Akkor a Klik közölte, hogy tárgyaltak az áramszolgáltató vezérigazgató-helyettesével és megegyeztek a fennálló tartozások kifizetésének ütemezéséről.

A vs.hu-val a GDF SUEZ közölte, hogy megállapodtak a központtal, míg a Tigáz nem cáfolta, hogy egyeztetnek az intézményfenntartóval. Az állami Főgáz pedig azt írta, hogy „nem tervez kikapcsolni egyetlen KLIK-es ügyfelet sem, folyamatos konzultációk folynak a jövőbeni együttműködéssel kapcsolatban”.

Ennek ellenére ellenzéki pártok azt várják, hogy a botrány miatt „fejek hulljanak”. A DK-s Arató Gergely egyenesen a szervezet megszüntetését követelte, mert szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már a legalapvetőbb feladatát sem képes elvégezni: „nem tudja fenntartani az intézményeket annak ellenére, hogy több mint 500 milliárd forintot kap a költségvetésből”. A Magyar Liberális Párt (MLP) pedig azonnali átvilágítást szeretne a napvilágot látott adósságok miatt. Mint közölték, nem látnak garanciát arra, hogy szeptemberben biztosított lenne a tanévkezdés, majd azt követően a folyamatos működés.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.