Továbbra is szemét a helyzet a Cserháton

A veszprémi önkormányzat képviselői a saját döntésüket sem tartatták be!
 
 

Továbbra is szemét a helyzet a Cserháton

A veszprémi önkormányzat képviselői a saját döntésüket sem tartatták be!
 
 
 
 
 

Továbbra is szemét a helyzet a Cserháton

A veszprémi önkormányzat képviselői a saját döntésüket sem tartatták be!

Úgy tűnik, a megyeszékhely önkormányzati vezetői közül sokan hívei a patyomkini megoldásoknak. Azaz: ami (eléggé) nincs szem előtt, az nincs is... Valahogy ilyen megitélés alapján zajlott a közelmúltban a belvárosi rekonstrukció, amelynek során megújult a Kossuth utca. Ami a felületes szemlélő-látogató számára elfogadható képet nyújt. Azoknak azonban nem, akik nap nap után érzékelik a való helyzetet is, ami a háttérben tapasztalható. A lakótelep lerobbant járdái, gondozatlan zöldterületei és a mérhetetlen menyiségű szemét bizony nem váltak egy magára valamit is adó város dicsőségére. S miután a háztartási (és bolti) hulladék tárolása, valamint időnkénti elszállítása is megoldatlan volt, bizony folyamatosan nőtt a környékben lakók elégedetlensége.

Talán ez vezetett oda, hogy váratlanul pénz került a beruházás második, I/B ütemére is. Ami azonban ahelyett hogy csökkentette volna, inkább növelte a helyiek elégedetlenségét!

Történt ugyanis, hogy a Kossuth utca 21-es számú ház (az a bizonyos Lordok Háza) északi oldalán lévő zöldterületet megszüntették és helyére egy sor újabb parkolót alakítottak ki, valamint három konténertárolót helyeztek el.

Azzal mindenki egyetértett az itt lakók közül, hogy az évtizedek óta senki nem gondozta satnya fákat és füves csíkot eltüntették. Még azzal is, hogy az ablakok alá (az önkormányzatnak újabb bevételeket generáló) autók álljanak. Valamennyire még azzal is, hogy a szomszédos három (!) épület és a környező boltok hulladékát is itt tárolják az elszállításig.

De azzal már semmiképpen, hogy olyan konténertárolók épüljenek, amilyenek!

A hulladéktárolással ugyanis eddig az volt a baj, hogy közterületen, mindenki (idegenek, hajléktalanok, stb.) számára hozzáférhetőek voltak a kukák, és senki nem takarította a környezetét. Arról nem is beszélve, hogy a növényzet árnyékában hányan intézték itt kis-(éjszakánként olykor nagy-)dolgukat... A belvárosi rekonstrukció második üteme ezért bizakodást keltett, azonban hamar csalatkozniuk kellett az itt élőknek.

Velük azonban senki nem egyeztetett, s ezért egyre fokozódó bizonytalansággal követték a fejleményeket.

Közben ugyanis tudomásukra jutott a 16/2002. (IV. 10.) EüM rendelet, amelynek 5. § (1) bekezdése szerint "a gyűjtőedényzetet zárható helyiségben, vagy zárható tárolóban úgy kell elhelyezni, hogy ahhoz illetéktelen személyek és állatok ne férjenek hozzá."

A VMJV önkormányzatának közgyűlése ráadásul rendeletben szabályozta a hulladékgyűjtési közszolgáltatást, s ebben előírta: "...Ha a gyűjtőedény tárolása csak közterületen lehetséges, akkor a gyűjtőedényt közterületen közterület használatára vonatkozó hatósági engedély, vagy hatósági szerződés alapján lehet tárolni. A gyűjtőedényt 2015. július 1-től zárható konténertárolóban lehet elhelyezni. A hatósági engedélyben, vagy hatósági szerződésben rendelkezni kell a zárt konténertároló méretéről és egységes külső megjelenéséről..."

Erre fel olyan "szerkezet" - nehéz, vagy inkább lehetetlen pontosabban megfogalmazni... - került kialakításra, amely a parkolók felöli oldala kivételével mindenütt nyitott. Elölről, jobbról, balról és felülről is. Tehát - a rendeletben megfogalmazottakkal ellentétben - csak az nem szemetel ott, aki nem akar. Hogy a városképről, a látványról meg ne is beszéljünk.

Természetesen ne csupán a Kossuth utca 21. (és környéke) gondjairól beszéljünk. A hulladéktárolás (néhány kivételtől eltekintve) veszprémszerte és régóta megoldatlan. Ezért is fordult a Társasházak Veszprémi Egyesülete 2015. májusának 27. napján Porga Gyula polgármesterhez:

"...Kérjük, hogy az önkormányzat hívja össze a zárt konténer tárolók megvalósíthatósága ügyében a tárgyaló bizottságot, amely magában foglalja a társasházakat képviselő civil szervezetek képviselőit is. Változatlan az álláspontunk (korábban a VKE már többször fordult kéréssel-kérdéssel a város vezetőihez - a szerk.), hogy a zárt konténer tárolók megvalósítása legyen a társasházak önálló döntési joga. Azon társasházak, amelyek a zárt konténertárolókat megvalósítják, azoknak az önkormányzat adjon vissza nem térítendő támogatást."

Válasz (természetesen?) a mai napi nem született. Megvalósult viszont három olyan nyitott (!) konténertároló a város szívében, amely az országos előírással és a Veszprém MJV saját döntésével ellentétes módon lett telepítve, s közröhely tárgya. Az pedig továbbra is rejtély, hogy ezen veszprémi hungarikumok ki(k)nek az agyszüleményei? Hiszen a saját rendeletükkel szemben egy hanyagul megtervezett, felelőtlenül elfogadott és ész nélkül kivitelezett dolog, egyfajta patyomkin megoldás jött létre.

A megyeszékhely vezetőinek legnagyobb dicsőségére!?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.