Ne aggódjunk?

Nem jönnek az uniós pénzek, elszállt a hiány.
 
 

Ne aggódjunk?

Nem jönnek az uniós pénzek, elszállt a hiány.
 
 
 
 
 

Ne aggódjunk?

Nem jönnek az uniós pénzek, elszállt a hiány.

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. augusztus végi halmozott hiánya 914,9 milliárd forintra teljesült - közölte a tárca a Privátbankárral. Ezen belül a központi költségvetés 980,2 milliárd forintos deficittel, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 33,7 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 31,6 milliárd forintos szufficittel zártak.

2014. augusztus végén az államháztartás központi alrendszerének deficitje 858,8 milliárd forintot tett ki. A két év azonos időszaka közti különbség az NGM szerint elsősorban az uniós források eltérő alakulása miatt jelentkezik. A fejezeti kezelésű előirányzatok uniós bevételei mintegy 370 milliárd forinttal maradtak el az előző évi bevételektől. E mögött az évenként változó elszámolások különbsége, másrészt pedig az Európai Bizottság által vizsgálat alá vont és egyeztetés alatt lévő tételek húzódnak meg, mely utóbbiak a pénzforgalomban később realizálódnak. Ez azonban az uniós módszertan szerinti egyenleget nem befolyásolja, hiszen az év végéig esetlegesen meg nem érkező, de a Bizottságtól jogosan igényelt összegek bevételként elszámolhatóak - jegyzi meg a tárca közleménye a privátnakár.hu cikke szerint.

A szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásai közel 130 milliárd forinttal haladták meg az előző évi összegeket, ami a felfutó kifizetéseknek köszönhető. Az előző év azonos időszakához képest lényegesen (mintegy 450 milliárd forinttal) magasabban alakultak viszont a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a jövedéki adóból, a személyi jövedelemadóból, valamint a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó bevételek.

A 2015. augusztus havi deficit 20,8 milliárd forintot tett ki, szemben az előző évi 7,4 milliárd forintos hiánnyal. Ennek egyik indoka, hogy a Magyar Államkincstár a zökkenőmentes iskolakezdés érdekében már augusztus végén átutalta a szeptember havi családtámogatások, valamint a fogyatékossági támogatás és a megváltozott munkaképességűek kereset-kiegészítésének kifizetéséhez szükséges összegeket. Ez összesen 34,5 milliárd forintot jelentett, amely értelemszerűen megemelte az augusztusi kiadásokat, ugyanakkor a szeptemberiben már nem jelenik meg.

A tárca szerint az uniós módszertan szerinti hiánycél 2015-re változatlanul a GDP 2,4 százaléka, amely – figyelembe véve a bevételek és kiadások éven belüli eloszlását, valamint az augusztus végi tényadatokat – továbbra is tartható.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.