Ilyen nagy bajban még nem volt Orbán

Mélypontra került a forint, londoni elemzők biztosra veszik az MNB alapkamat-emelését, az MSZP Orbán leváltását követeli, miután a Moody's leminősítette Magyarországot.
 
 

Ilyen nagy bajban még nem volt Orbán

Mélypontra került a forint, londoni elemzők biztosra veszik az MNB alapkamat-emelését, az MSZP Orbán leváltását követeli, miután a Moody's leminősítette Magyarországot.
 
 
 
 
 

Ilyen nagy bajban még nem volt Orbán

Mélypontra került a forint, londoni elemzők biztosra veszik az MNB alapkamat-emelését, az MSZP Orbán leváltását követeli, miután a Moody's leminősítette Magyarországot.

Biztosra vehetőnek nevezték a magyar jegybanki kamatemelést londoni felzárkózó piaci elemzők azután, hogy a Moody's Investors Service hitelminősítő péntekre virradó éjjel a befektetési ajánlású szint alá rontotta a magyar kormánykötvény-besorolásokat - adta hírül a nepszava.hu.

"Biztos az MNB-kamatemelés"

A 4cast nevű pénzügyi elemzőcég közgazdászai közölték: véleményük szerint a lépéssel "gyakorlatilag eldőlt", hogy az MNB emeli jelenleg 6,00 százalékos alapkamatát. A 4cast elemzői a jövő hétre fél százalékpontos emelést jósolnak.

A ház szerint "a nagy kérdés" most inkább az, hogy a nagy külföldi kötvénybefektetők elkezdik-e jelentősebb mértékben "megnyirbálni" pozícióikat.

Ezen a héten ugyan már nincs elsődleges forgalmazói aukció, de a jövő heti ajánlat értékesítése "kemény" feladat lesz - vélekedtek a 4cast elemzői.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője pénteki értékelésében "érdekes kettősségűnek" nevezte a Moody's és a Standard & Poor's Magyarországgal kapcsolatos lépéseit. Az S&P előző nap "februárig adott időt a kormánynak" az IMF-megállapodás elérésére, a Moody's azonban a jelek szerint azon a véleményen van, hogy "az IMF-megállapodás körüli hangulatzene egyszerűen nem meggyőző" - fogalmazott az RBS vezető londoni elemzője.

Gyurcsány: Bóvlivá "züllesztették" Magyarországot

Az elmúlt tizenöt év legnehezebb helyzetébe kormányozta Orbán Magyarországot - írja Gyurcsány Ferenc mai Facebook-bejegyzésében. Az éveken keresztül erőfeszítés nélkül is erős Magyarországot ígérő miniszterelnöknek másfél év kellett ahhoz, hogy a 2010 elején még felminősítésre esélyes államadósságot, befektetésre nem ajánlott bóvlivá züllessze. Nem kétséges, az IMF visszahívásával, a bóvlivá silányítással megérkezett a vég kezdete - teszi hozzá a volt kormányfő.

"Orbán háborúja elbukott, a sérültek tömege meg nem tudja mit hoz a jövő. Ami világos: éles gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Ennek persze drámai társadalmi, politikai következményei lehetnek".

Gyurcsány Ferenc azt is leírja, hogy kormányzásuk idején három csomagot is kidolgoztak a folyamatosan változó körülményekhez igazodva. A harmadik csomagot aztán már a Bajnai kormány vezényelte le - teszi hozzá.

A volt miniszterelnök szerint azokban a hónapokban azért volt könnyű együttműködni a nemzetközi partnerekkel, mert mindig mi voltunk a kezdeményezők, mi tettük a dolgunkat, az IMF és az EU meg egyetértett velünk és tudomásul vette döntéseinket. Mi nem tőlük, hanem önmagunktól vártuk a megoldást. Így épült fel másfél év alatt a magyar gazdaságpolitika hitelessége, és hitték sokan 2010 tavaszán, hogy felminősítés jöhet.

Orbán Viktor leváltását kéri az MSZP

Mesterházy Attila az MSZP nevében arra szólította fel Lázár Jánost, hogy a "Fidesz-frakció konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal válasszon új miniszterelnököt és új kormányt".

Az ellenzéki pártelnök-frakcióvezető pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Moody's Investors Service megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású adósbesorolást.

Mesterházy Attila azt kérte, hogy a Fidesz-frakció olyan új kormányfőt válasszon, aki "kellően hiteles" ahhoz, hogy megoldja a problémákat. Hangsúlyozta, hogy a kétharmados kormánypárti parlamenti többség bír kellő támogatással egy ilyen személyi változtatáshoz, valamint ahhoz is, hogy a kormány egy olyan programot hajtson végre, amelyik kivezeti az országot "ebből a zsákutcából".

Az MSZP vezetője arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy az ország érdekében tegyenek félre minden személyes és pártpolitikai érdeket, "viselkedjenek hazafiként, ne pedig egy hűbérúr szolgáiként". Arra a kérdésre, hogy lenne-e saját jelöltjük, azt felelte, hogy a "Fidesz-frakciónak van kétharmados többsége", ezért az ő kezükben van a megoldás kulcsa.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor kormányfő teljesen elveszítette a hitelét a világban, ezért mennie kell. Elég volt a nagyképűségből, az arroganciából és a háborús politikából, mert ez vezetett oda, hogy másfél évvel a választások után Magyarország nagyobb bajban van, mint 2008-ban vagy 2009-ben volt - mondta.

Kijelentette azt is, hogy Orbán Viktoron és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszteren kívül ma mindenki látja, hogy Magyarország nem összeesküvés, hanem "két ember hülyeségének az áldozata" lett. Véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök által választott "szabadságharcos politika teljes zsákutca", ami a csőd közelébe vitte az országot. A nem ortodox gazdaságpolitika napról napra hozza egyre nehezebb helyzetbe a családokat, ezért ki kell, hogy mondjuk, nemzetellenes - fogalmazott Mesterházy Attila.

Hozzátette, már akkora a baj, hogy az IMF-el folytatott tárgyalások sem tudták megmenteni az országot a leminősítéstől.

Saját javaslataikat ismertetve közölte, hogy az ország iránti bizalom visszaállításának érdekében a kormánynak a lehető leggyorsabban meg kell állapodnia az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. Emellett az MSZP szerint szükség van egy radikális, "ha úgy tetszik, 180 fokos" gazdaságpolitikai fordulatra, miközben helyre kell állítani a jogállam rendjét és a demokratikus működést. Végül leszögezte: a politikai felelősöknek pedig távozniuk kell.

A hatályos alkotmány értelmében a képviselők legalább egyötöde a miniszterelnökkel szemben írásban - a miniszterelnöki tisztségre jelölt személy megjelölésével - bizalmatlansági indítványt nyújthat be, amelyet a kormánnyal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványnak kell tekinteni. Ha az indítvány alapján az országgyűlési képviselők többsége bizalmatlanságát fejezi ki, az új miniszterelnöknek jelölt személyt megválasztottnak kell tekinteni.

A Financial Times a leminősítésről, a The Economist Orbán Viktorról

A Financial Times a magyar befektetési ajánlású adósosztályzat megvonásával kapcsolatban azt írta, hogy "messze vannak azok az idők", amikor Magyarország 1996-ban, a volt kommunista országok közül elsőként szerzett befektetésre ajánlott hitelminősítői besorolást. A londoni gazdasági napilap szerint Orbán Viktor miniszterelnök az EU-partnerek, a bankok és a befektetők bírálatai ellenére ragaszkodik a független gazdaságpolitikához. A magyar bankrendszerben domináló külföldi bankokat ugyanakkor különösen bosszantja a végtörlesztési törvény, és ezek a bankok felülvizsgálják magyarországi üzleti tevékenységüket, csökkentve kitettségüket a magyar piacon - áll a Financial Times írásában.

A The Economist pénteki írása szerint a Fidesz-kormány jogosan érvelhet azzal, hogy zűrzavart örökölt szocialista elődjétől. Orbán Viktor miniszterelnök azonban választási győzelme után időt és energiát vesztegetett olyan perifériális ügyekre, mint például a szólásszabadság hívei által gyűlölt médiatörvény. Kormányának "bunkerszerű" mentalitása károsan hatott a szavazókkal folytatott kommunikációra, és a külvilággal szembeni függetlenség hangos deklarálása után most kudarcnak tűnnek a nyomás hatására tett engedmények. A kormányfő ellenfelei kárörömben úsznak, támogatói pedig forrongnak - áll a The Economist pénteki írásában.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.