Éjfélkor zár a horvát–magyar zöldhatár

A döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén született.
 
 

Éjfélkor zár a horvát–magyar zöldhatár

A döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén született.
 
 
 
 
 

Éjfélkor zár a horvát–magyar zöldhatár

A döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén született.

Ma éjfélkor Magyarország lezárja a horvát–magyar zöldhatárt. A döntés a Nemzetbiztonsági Kabinet mai ülésén született. A zöldhatár lezárásának részleteiről Szijjártó Péter külügyminiszter adott tájékoztatást. Elmondta, hogy ez csak a második legjobb döntés, de a legjobbat, a török–gorög határ lezárását az Európai Tanács tegnapi, brüsszeli ülésén nem sikerült meghozni. A horvát–magyar határon gyakorlatilag ugyanaz a szisztéma működik majd, mint a szerb–magyar határon. Szijjártó hangsúlyozta, hogy csak a zöldhatáron és a kerítésen lesz tilos átkelni, a határállomások – ahol azonban csak érvényes úti okmányokkal rendelkezőket engednek át – nyitva lesznek. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában, Beremend és Letenye térségében lesz lehetőség.

Szijjártó Péter azt mondta, a magyar-horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon már bevezetett ugyanilyen intézkedéstől. Közlése szerint a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a budapesti horvát nagykövetet - aki csalódottságának adott hangot -, valamint a térségbeli külügyminisztereket és Németország külügyminisztériumát is.

A határzárról szóló mostani döntés nem meglepő annak fényében, hogy Orbán Viktor kormányfő már Brüsszelben kijelentette, nem maradéktalanul elégedett a csúcson született döntésekkel, mert azok egyelőre – a török–görög határ lezárása nélkül – nem tudnak gátat vetni a menekülthullámnak. Elmondta azt is a vs.hu információja szerint, hogy Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar–horvát határszakaszon.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.