"Nem, a világ nem értette félre a magyar kormányt"

Orbán piszkos, cinikus, embertelen politikai játszmájáról van szó...
 
 

"Nem, a világ nem értette félre a magyar kormányt"

Orbán piszkos, cinikus, embertelen politikai játszmájáról van szó...
 
 
 
 
 

"Nem, a világ nem értette félre a magyar kormányt"

Orbán piszkos, cinikus, embertelen politikai játszmájáról van szó...

Schöpflin Györggyel ellentétben Niedermüller Péter nem gondolja úgy, hogy a menekültkérdés kapcsán a világ félreértette Magyarországot. Mint emlékezetes, a Fidesz EP-képviselője (Schöpflin) a múlt héten azt fejtegette a Politico című amerikai folyóiratban, hogy az Orbán-kormány számára a jogállamiság a legfontosabb, és hogy a szerb határ mentén a kerítést a schengeni határok védelme indokolja.

A DK strasbourgi képviselője viszont cáfolja, hogy a magyar lépéseket a jogszerűség és a politikai felelősség, a könyörület és az európai értékek tiszteletben tartása vezérelné, mint rámutat, itt valójában a hatalom részéről egy piszkos, cinikus, embertelen politikai játszmáról van szó. Niedermüller nem osztja fideszes kollégájának azt az aggályát sem, hogy a nyugat-európai elitek a multikulturalizmus védelmében nem asszimilálják a bevándorlókat és így párhuzamos társadalmak alakulnak ki. A politikus válaszában rámutat, hogy nem műszaki akadályokat kell emelni, nem szabad megtagadni a hozzáférést az európai kultúrához. Itt befogadásra és részvételre van szükség, nem erőszakos beolvasztásra. Úgy kell megszervezni a politikát, hogy a különböző kulturális és vallási közösségek bele tudjanak szólni és érezzék, hogy képviselve vannak. Viszont elkerülhetetlenül mélyíti a viszályt, ha bizonyos csoportokat kirekesztenek.

Niedermüller szerint Schöpflin egyfajta kulturális felsőbbrendűséget hangsúlyoz a nem keresztényekkel szemben, amikor azt taglalja, hogy Európában a kereszténység az erkölcsiség legfőbb forrása. Mint írja, ez a fajta felfogás idegengyűlölő és elutasít minden kulturális eltérést, vagyis a szélsőjobb retorikáját alkalmazza. Mindez persze nem jelenti azt, hogy le kell becsülni az iszlám radikalizálódás veszélyét a fiatal, másod- és harmadgenerációs migránsok részéről. Annak kiváltó oka azonban elsősorban a szociális kirekesztés, az állandóan megtapasztalt hátrányos megkülönböztetés. A kulturális különbözőségek elismerése és a befogadó politikai társadalom azonban soha nem mehet szembe a mások méltóságával és integritásával.

Az elemzés végül tagadja azt a tételt is, hogy a nyugat azért bírálja a magyar kormányt, mert az nem követi a nyugati modellt és saját kézbe veszi az ország sorsának alakítását. A baj itt az – emeli ki Niedermüller –, hogy az Orbán-kabinet nem formálni akarja a történelmet, hanem megfordítani. Folyamatosan elárulja az unió közös értékeit. Illiberális demokráciát épít, tekintélyelvű, kirekesztő és nacionalista politikát folytat. Egyre jobban távolodik attól, amit Európa jelent. Schöpflin és az Orbán-kabinet nem kívánja követni a liberális demokrácia nyugati válfaját, vagy az európai utat. Pedig az az egyetlen követésre méltó példa – hangsúlyozza a 168 ÓO cikke szerint a DK-s képviselő.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.