Nyakunkon a melegrekord, és még csak most durvul be az El Nino

Frissen közzétett amerikai meteorológiai adatok szerint az idei október 136 éve a legmelegebb volt.
 
 

Nyakunkon a melegrekord, és még csak most durvul be az El Nino

Frissen közzétett amerikai meteorológiai adatok szerint az idei október 136 éve a legmelegebb volt.
 
 
 
 
 

Nyakunkon a melegrekord, és még csak most durvul be az El Nino

Frissen közzétett amerikai meteorológiai adatok szerint az idei október 136 éve a legmelegebb volt.

Az idei év eddig a legmelegebb volt az ismert időjárás történetében, amit részben a globális felmelegedés, de egyre nagyobb mértékben a minden eddiginél durvább El Nino jelenség okoz. Ez utóbbi ráadásul még csak most gyűjti erejét a Csendes-óceánon.

Frissen közzétett amerikai meteorológiai adatok szerint az idei október 136 éve a legmelegebb volt. És csak azért csak 136 éve, mert azóta van megbízható mérés, lehet, hogy valójában több tízezer éve. Ez zsinórban a 8. rekord meleg hónap. Az El Nino jelenség pedig még csak most kezdte megdönteni saját rekordját a Csendes-óceán egyenlítői részének legmelegebb hetével.

Az El Nino jelenség bőven kitarthat jövő tavaszig, és általában irdatlan hőmennyiséget juttat a légkörbe, így még a következő év is rekord meleg lehet. Maga a mostani El Nino még nem a legrosszabb, az az 1997-98-as volt, amikor a hőmérséklet az érintett térségben 3 hónapig folyamatosan rekordot döntött. Azonban ha a mostani így folytatódik, könnyen túltehet a 18 évvel ezelőttin.

A mostani október nem csak hogy a valaha mért legmelegebb volt, hanem nagyobb eltérést mutatott a sokéves átlagtól, mint bármikor bármelyik hónap az elmúlt 136 évben, vagyis különösen brutálisra sikeredett. Az elmúlt pát hónap annyira extrém volt, hogy ha az év vége rendkívül hideg lenne, 2015 akkor is minden idők legmelegebb éve maradna. Ráadásul semmi sem mutat arra, hogy különösebben hideg lehetne még, hisz eddig a november is szokatlanul meleg volt.

Ugyan október végén Szibériában óriási mennyiségű hó hullott, ami meg szokta indítani a telet az északi féltekén, de eddig ez a hatás is elmaradt. A mechanizmus úgy működik, hogy a hatalmas hóval borított terület fölött lehűl a levegő, és ez megbontja a mérsékelt öv és a sarki öv közti légnyomáskülönbséget. Ennek hatására a mérsékelt övben év közben jellemző nyugati áramlás megakad, és a sarkvidéken felgyűlt levegő akadálytalanul lezúdul a mérsékelt övbe.

Idén tehát már befedte a hó Eurázsia hatalmas északi területeit, de a nyugati áramlás nem húzódott lejjebb, a sarki levegő nem tört ki. Ráadásul egész nyáron azt a jelenséget észlelhettük, hogy a passzát öv szokatlanul messze északra nyomta a nyugati áramlások övét, ezért volt nálunk Európában a soha nem tapasztalt hőhullám sorozat. A mostani novemberi meleg is részben hasonló folyamat következménye, ezért a nyugati szelek öve eleve északabbra szorul, körbezárva a sarki hideg légtömegeket.

Most ráadásul a privatbankar.hu cikke szerint rengeteg rekord jön össze: a legmelegebb nyár volt, a legmelegebb egymást követő 12 hónap, a legmelegebb naptári év 2014-ben, és most már biztosan az lesz az idei is. Mindenellett az elmúlt 136 évben a 14 legmelegebb év közül 13 a 21. században, vagyis az utolsó 15 évben volt. És ha minden igaz, ez még csak a kezdet.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.