Közbeszerzés: állami vezetőknél családi buli

Csellel nyitott utat a családi buliknak a közbeszerzésekben a kormány.
 
 

Közbeszerzés: állami vezetőknél családi buli

Csellel nyitott utat a családi buliknak a közbeszerzésekben a kormány.
 
 
 
 
 

Közbeszerzés: állami vezetőknél családi buli

Csellel nyitott utat a családi buliknak a közbeszerzésekben a kormány.

A parlamentben unatkozó honatyák közül sokan bizonyára észre sem vették, de a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) átalakítása kapcsán olyan törvényjavaslatot szavaztak meg, amely alapján az állami vezetők hozzátartozói is elindulhatnak közbeszerzéseken.

Hétfőn benyújtották, kedden pedig a kormánypártok frakciói mellett Fodor Gábor, Gyurcsány Ferenc és más DK-s képviselők szavazatával már el is fogadták a NAV átalakításáról szóló törvényjavaslatot – számolt be az Átlátszó.hu. Az akár még rendben is lehetne, hogy az új törvény szerint a nyomozati jogkörrel is rendelkező adó- és vámhatóságot a jövőben egy államtitkár fogja irányítani. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztésének megszavazása azonban egyéb, sajátos lehetőségek előtt is megnyitotta a kaput.

Igaz, ezeket a meglepetéseket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter alaposan elrejtette. Pedig némelyik változtatásra igazán nagy szükség volt már, hiszen az egy hónapja bevezetett, réginek éppen nem nevezhető közbeszerzési törvény nem tette lehetővé, hogy különböző közjogi méltóságok, állami vezetők, illetve hozzátartozóik közbeszerzéseken induljanak.

Az összeférhetetlenségi szabályok kizárták a versengésből a többi között Áder János, Orbán Viktor, Kövér László, Semjén Zsolt, illetve hozzátartozóik cégeit. De a Kúria elnökének, a minisztereknek, a legfőbb ügyésznek, az Alkotmánybíróság, a Közbeszerzési Hatóság és az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), vagy a NAV elnökeinek és hozzátartozóiknak a cégei sem adhattak ajánlatot a közpénzekért folyó tendereken.

Mostantól azonban minden másként lesz. Legyenek érte hálásak Varga Mihálynak, és a parlamenti anyagokat alighanem felületesen olvasgató honatyáknak, de a jövőben a közbeszerzésekből kizáró tiltás csak azokra a hozzátartozókra vonatkozik, akik az állami vezetőkkel közös háztartásban élnek.

Akik tehát más lakcímre, vagy legalábbis lakásba vannak bejelentve, a fontos állami poszton teljesítő rokontól formálisan elkülönülve, önállóan élnek, a NAV átalakításáról szóló törvény parlamenti megszavazása óta nyugodtan indulhatnak állami közbeszerzéseken. Mi több, ezt valójában már november 1-től szabályosan tehették, hiszen egy egyelőre megmagyarázhatatlannak látszó okból az új szabályok visszamenőleges hatállyal lépnek életbe.

Cserébe a törvényjavaslat szövegezői látszólagos szigorításokat is leírtak. Így például kibővítették az összeférhetetlenség miatt a közbeszerzésektől eltiltott az állami vezetőknek körét. Méghozzá úgy, hogy november 1-tól a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az Energiahivatal elnöke, avagy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője és a kormánytagok is kénytelenek lesznek elnézni, ahogy hozzátartozóik elhappolják előlük a különféle állami megrendeléseket.

És ha ez nem lenne elég, bele kell törődniük abba is, hogy saját pereputtyuk mellett azoknak a rokonai is részt vesznek majd a közbeszerzéseken, akik a tenderek kiírásában, előkészítésében, lebonyolításában közreműködnek.

Mindezek után az utókor számára érdemes feljegyezni: a törvényjavaslatot Varga Mihály nyújtotta be, az Országgyűlés 119 igen és 69 nem szavazattal engedte át. És tényleg nem csak a Fidesz és KDNP képviselői voksoltak mellette. Így tettek a NOL cikke szerint a Demokratikus Koalíció képviselői és Fodor Gábor liberális képviselő is.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.