Elegánsan lekommunistázták Magyarországot

"A Nyugatnak segítenie kell az illiberalizmus ellenfeleit."
 
 

Elegánsan lekommunistázták Magyarországot

"A Nyugatnak segítenie kell az illiberalizmus ellenfeleit."
 
 
 
 
 

Elegánsan lekommunistázták Magyarországot

"A Nyugatnak segítenie kell az illiberalizmus ellenfeleit."

Az európai menekültválságban a valóságos akadályok mellett láthatatlan sorompók is kialakulnak, éspedig éppen ott, ahol egykor a Vasfüggöny húzódott. Erre figyelmeztet a Der Standardban megjelent vendégkommentárjában a Bécsi Egyetem egyik tanára, aki vendégként Szegeden is tanít...

Wolfgang Müller-Funk szerint egyértelmű különbség mutatkozik a kontinens két fele közt, a nyugat más világban él, mint az orbáni Magyarország vagy az új lengyel nacionalista rezsim. Egészen pontosan az értékek választják el a két oldalt. A közszájon forgó magyar és szlovák összeesküvés-elméletek máshol nem szalonképesek. A posztkommunista társadalmakban beleivódtak a lelkekbe az idegengyűlölő és tekintélyelvű irányzatok, kormánypolitikusoknál és a szellemi elitnél egyaránt. Összeköti őket a cél, hogy illiberális rendet hozzanak létre, hogy az államot és a társadalmat ismét egyetlen pártnak rendeljék alá, ugyanakkor kikapcsolják a szabad sajtó és a független bíróságok jelentette ellenőrzést.

Keleten nem csupán az idegenek ellen védekeznek, akiket állítólag ellenséges hatalmak indítottak útnak Európába, hanem a nyitott társadalom ellen is, amely kinyitja a kapukat az idegenek előtt. A másokkal szembeni elutasítást sokszorosan felerősíti a csalódás az alacsony szintű jólét miatt. Ehhez jól illik az önsajnálat, az áldozatiság kultúrája, ahelyett, hogy megvitatnák a gyakran igencsak nehéz múltat és annak következményeit.

Wolfgang Müller-Funk szerint a keleti országok kommunistábbak, mint ahogyan azt feltehetőleg szeretnék. A 168 ÓO cikke szerint a nyugatnak segítenie kell a szomszédságban annak a tömegnek, amely nem ért egyet az új autoriter, posztkommunista biedermeierrel, és védekezni kell a xenofób politika ellen ott, ahol az – nem véletlenül – kéz a kézben jár az Európa-ellenességgel.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.