Öt kontinens mintegy 40 országa közül lehet válaszani

Még jelentkezhetnek a megyei középiskolások cserediáknak a jövő tanévre.
 
 

Öt kontinens mintegy 40 országa közül lehet válaszani

Még jelentkezhetnek a megyei középiskolások cserediáknak a jövő tanévre.
 
 
 
 
 

Öt kontinens mintegy 40 országa közül lehet válaszani

Még jelentkezhetnek a megyei középiskolások cserediáknak a jövő tanévre.

Még két hónapon keresztül, 2016. február 6-ig jelentkezhetnek a világ egyik legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS) jövő szeptemberben induló külföldi csereprogramjaira a Veszprém megyében élő középiskolások is. A diákok öt kontinens mintegy 40 országa közül választhatják ki azt az úti célt, ahol a 2016/2017-es tanévben fognak önkéntes befogadó családoknál élni és helyi iskolákban tanulni.

Ebben a tanévben Veszprém megyéből három diák utazott külföldre az AFS szervezésében, ők jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban, Ausztriában és a Dominikai Köztársaságban töltik csereévüket. A 2016/2017-es tanévre Veszprém megyéből már két középiskolás jelentkezett cserediáknak, akik Mexikóba és az USA-ba fognak kiutazni egy tanévre jövő szeptemberben.

Azok a diákok, akik 2016 szeptemberétől szeretnének részt venni egy külföldi csereprogramban, az AFS budapesti irodájához, vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat.

- Az AFS csereprogramjai nem csupán a külföldi nyelvtanulás lehetőségét kínálják, de a legtöbb résztvevő az egész életét meghatározó tapasztalatokkal lesz gazdagabb. A kiutazó diákok megtanulnak egy ismeretlen országban, új környezetben eligazodni, megismerik egy másik nép kultúráját, sok új ismeretséget kötnek, és az AFS cserediák közössége révén a világ minden tájáról szerezhetnek barátokat - hangsúlyozza Bangáné Jarecsni Rita, az AFS Magyarország nemzeti igazgatója.

Bár az AFS nonprofit szervezet, a csereprogramok költségei – így többek között az utazás, a szállás és az ellátás, valamint a betegség- és balesetbiztosítások díjai – a választott országtól függően 1 és 3 millió forint között alakulnak. Az AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány azonban saját ösztöndíjkeretéből éves szinten mintegy 25 millió forinttal segíti 25-30 hátrányos helyzetű, de tehetséges és szorgalmas magyar diák külföldi tanulását. A támogatást elsősorban olyan családok kapják, amelyek anyagi körülményei nem tennék lehetővé a költségek teljes összegének vállalását és segítő önkéntesként, vagy fogadócsaládként részt vesznek az alapítvány tevékenységében.

Az idei tanévben 103 magyar középiskolás tölti külföldön csereévét az AFS szervezésében, és a világszervezeten keresztül 129 külföldi diák érkezett hazánkba, hogy megismerje a kultúránkat és megtanulja a magyar nyelvet.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban tavaly ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. Az AFS-t az első világháború során mentősofőrként önkénteskedő egyetemisták hozták létre 1914-ben, a világbéke és egy nyitottabb, toleránsabb világ megteremtése érdekében. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.