Orvosok tucatjainak lett elege

A fizetés elégtelenségére és a hálapénz rendszerére panaszkodott levelében hatvannégy orvos.
 
 

Orvosok tucatjainak lett elege

A fizetés elégtelenségére és a hálapénz rendszerére panaszkodott levelében hatvannégy orvos.
 
 
 
 
 

Orvosok tucatjainak lett elege

A fizetés elégtelenségére és a hálapénz rendszerére panaszkodott levelében hatvannégy orvos.

Az egészségügy nehézségeire kívánja felhívni a közvélemény és az egészségügyi államtitkár figyelmét az a hatvannégy orvos, aki aláírt egy nemrég közzétett nyílt levelet – számolt be róla az Index. Az aláírók az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjai, egyelőre pedig 180 tagjuk van az országban.

„A hálapénz közös korrupciónk”

Mint írták, a csoportnak köszönhetően Szegeden a sürgősségi osztály példáját követve három intenzív és egy pszichiátriai osztályon szűnt meg a hálapénz elfogadása. A csoport tagjai szerint a paraszolvencia elfogadásánál kezdődnek az egészségügy gondjai. „A hálapénz olyan közös korrupciónk, amelynek a hálához már régen semmi köze, mindenki a saját vagy hozzátartozója biztonságáért aggódva fizeti. Pontosabban a biztonság illúziójáért, mert az ellátás egyéni szintjén az orvos úgyis tehetetlen marad. A hálapénzzel ugyanis nem tudja megváltani az összeomló rendszert, abból nem lehet ápolót foglalkoztatni vagy modern gyógyszert venni. Higgye el, amit az orvos meg tud tenni, az pénz nélkül is módjában áll” – olvasható a levélben.

Kevés pénzt kapnak

Megemlítik a fizetések elégtelenségét is: „A Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott, hogy »fizetünk, amennyit tudunk«, az orvosokat pedig jól keresőnek próbálta beállítani az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. A tény e sértő cinizmussal szemben az, hogy míg a magyar orvost valóban a magyar miniszterelnök fizetésével várják külföldön, addig itthon törvény által pontosan szabályozott orvosi bértábla szerint fizetik az orvosok többségét: még az EU-s régiókért felelős klinikákon is van 1000 forint nettó órabér alatt kereső tapasztalt szakorvos.”

Korábban az MNO cikke szerint a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban mondott fel hat aneszteziológus: mint megírtuk, ezzel más intézmények is nehéz helyzetbe kerülhetnek. A szakemberek szerint nem az alacsony bérezés az egyetlen oka az elvándorlásnak, a szakmai megbecsülés elérése és átszervezés is szükséges lenne. Az intézmény később azt közölte, hogy a betegellátás biztonsága nem kérdőjeleződött meg a kórházban.

Egy, az orvoselvándorlást vizsgáló, nemrégiben megjelent kutatás szerint bár sok magyar orvos nem végleg hagyja el hazánkat, a hiányuk súlyos gondokat okoz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.