Korrupció: magyar határőrök tömege bukott le

Csaknem száz egyenruhás ellen indult eljárás korrupciós ügyekben az észak- és dél-alföldi régióban.
 
 

Korrupció: magyar határőrök tömege bukott le

Csaknem száz egyenruhás ellen indult eljárás korrupciós ügyekben az észak- és dél-alföldi régióban.
 
 
 
 
 

Korrupció: magyar határőrök tömege bukott le

Csaknem száz egyenruhás ellen indult eljárás korrupciós ügyekben az észak- és dél-alföldi régióban.

Az idei esztendő két legnagyobb akciója Záhonyhoz kötődik, ahol a cigarettacsempészeket segítő vámosok után zsebre dolgozó határrendészeket fogtak el nagyobb számban. A Belügyminisztérium szerint elöljárói felelősség egyetlen esetben sem vetődött fel.

Ez jócskán meghaladja az elmúlt két esztendő hasonló eseteinek számát, hiszen 2013-ban ötven, tavaly pedig mindössze 18 fővel szemben tett feljelentést a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ).

A szomszédos, a szerb határ védelméért felelős dél-alföldi régióban ugyanakkor idén a hatóságok két tucat, 2014-ben huszonkettő, míg tavalyelőtt 14 tagjának az aktája került a nyomozóügyészség asztalára valamilyen visszaélés miatt.

A szaktárca a Magyar Nemzetnek küldött tájékoztatásában többek között azt írta, hogy a korrupció elleni fellépés, a megelőzés folyamatos irányítása, szervezése valamennyi vezető kiemelt feladata, csakúgy, mint a beosztottak megfelelő kiválasztása. Ezek után meglepő, hogy a minisztérium közölte, az idei letartóztatásokkal összefüggésben egyszer sem vetődött fel az elöljárók felelőssége.

A hírportál ugyanakkor felhívja arra a figyelmet, hogy a rendőrök és vámosok elleni akciók azután szaporodtak meg, hogy az országos rendőrfőkapitány javaslatára a belügyminiszter indokolás nélkül, március 31-i hatállyal visszavonta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság akkori vezetőjének megbízatását.

Az még októberben történt, amikor két órára megbénult a záhonyi határátkelő, mivel az összes szolgálatban lévő magyar határrendészt őrizetbe vették a Központi Nyomozó Ügyészség munkatársai. Az elfogottak – az eljárás adatai alapján – rendszeresen kértek és fogadtak el külföldiektől alkalmanként 20–100 eurót, hogy soron kívül be- és kiléptessék őket.

Az utasok az útlevelükbe csúsztatták a pénzt, amit a férfi útlevélkezelők az alsónadrágjukba, a hölgyek a melltartójukba rejtettek.

Egy útlevélkezelőt az ATV.hu információi szerint tetten értek, a fehérneműjéből 950 euró került elő. A házkutatások során több millió forintot és több ezer eurót foglaltak le; az ügynek harmincnyolc gyanúsítottja van.

A másik, augusztusi akcióban viszont a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tizennyolc pénzügyőre és három civil ellen indult eljárás.

Ők a gyanú szerint az ukrán határ menti cigarettacsempészetet támogatták.

Ez egyébként igazolta az ungvári polgármestert, aki egy interjúban szenvedélyesen bírálta a határ mindkét oldalán szolgálatot teljesítő egyenruhásokat a bűnözők támogatása miatt.

Egy vámügyintéző a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy azért tarthatott ilyen sokáig a korrupt rendőrök ténykedése, mert nem volt szándék a lefülelésükre. A határ menti városban ugyanis mindenki tudott róluk, s ők sem nagyon titkolóztak: új autót vettek, a házuk egyre pazarabb lett.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.