Korrupciót gyanítanak Orbán barátjának biznisze mögött

Ha Budapest olimpiát rendez, az államnak is szüksége lehet annak a területnek egy részére...
 
 

Korrupciót gyanítanak Orbán barátjának biznisze mögött

Ha Budapest olimpiát rendez, az államnak is szüksége lehet annak a területnek egy részére...
 
 
 
 
 

Korrupciót gyanítanak Orbán barátjának biznisze mögött

Ha Budapest olimpiát rendez, az államnak is szüksége lehet annak a területnek egy részére...

Korrupciót gyanítanak a Kopaszi-gát megvásárlásának hátterében baloldali kis pártok. Az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért szerint ha Budapest olimpiát rendez, az államnak is szüksége lehet annak a területnek egy részére, amelyet a miniszterelnök egyik barátja megvett.

- Vállalatnak próbálom tekinteni, mióta idejöttem, és egy vállalatot építettünk ki belőle. Szerintem ma mint sportvállalkozás elérte azt a szintet, hogy bármelyik magyar vállalathoz lehet hasonlítani – nyilatkozta 2012-ben a Hír TV-nek Garancsi István a tulajdonában álló Videotonról.

A vállalatként említett futballklub páholyában gyakori vendég a miniszterelnök, Orbán Viktort egy ausztriai hegymászáson ismerte meg közelebbről Garancsi István. Kötélbarátságuk megmaradt, tavaly szeptemberben együtt avattak turistaházat Galyatetőn. A menedékhelyet a Magyar Természetjáró Szövetség újította fel, amelynek elnöke a milliárdos nagyvállalkozó. Garancsi István a Duna-part fejlesztésében is lát üzletet, másodmagával vette meg a Újbudán a Kopaszi-gátat.

A budapesti olimpia 2002-es megvalósíthatósági tanulmánya szerint Garancsiék parcellájára olyan sportlétesítményeket terveztek, amelyeket az olimpia után sem bontanának le. A területet az államnak meg kell vennie Garancsi Istvánéktól, vagy ki kell sajátítania, ha a 2024-es játékok rendezését Budapest kapja meg – feltételezi az Együtt.

Az ellenzéki párt szerint a Kopaszi-gát megvásárlásához az üzletember nem kaphatott volna hitelt az Eximbanktól.

- A Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alatt lévő pénzintézetet eredetileg arra a célra hozták létre, hogy a magyar külkereskedelmet, mindenekelőtt a magyar kivitelt támogassa, de láthatóan Szijjártó Péter Quaestor-miniszter felügyelete alatt ez a profil megváltozott, és most már igazából a Fidesz közeli oligarcháknak a finanszírozását végzi – mondta Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke.

Egy másik baloldali kis párt, a Párbeszéd Magyarországért szerint is felveti a korrupció gyanúját, ha a Kopaszi-gáton is épülnek olimpiai létesítmények.

- Szerintem nagyon sok kérdés merülne fel: például a bennfentes kereskedelemnek a kérdése, nagyon sok olyan korrupciós tétel, akár büntetőjogi tétel megállhatná a helyét, amiért fel lehetne jelenteni akár Garancsi Istvánt, akár a kormányt – fogalmazott Barabás Richárd, a PM szakszóvivője.

A HirTV.hu információi szerint az Eximbank a közelmúltban egy másik kormányközeli üzletembernek, Andy Vajnának is nyújtott piaci kölcsönt, neki a TV2 megvásárlásához.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.