Kvótaügyben kezdeményezett népszavazást a miniszterelnök

Az ellenzéknek van pár ötlete, miről kéne népszavazni...
 
 

Kvótaügyben kezdeményezett népszavazást a miniszterelnök

Az ellenzéknek van pár ötlete, miről kéne népszavazni...
 
 
 
 
 

Kvótaügyben kezdeményezett népszavazást a miniszterelnök

Az ellenzéknek van pár ötlete, miről kéne népszavazni...

Kvótaügyben kezdeményezett népszavazást a miniszterelnök, a baloldali ellenzéki pártok szerint azonban vannak más fontos kérdések is, amit föl lehetne tenni.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, miről lehet népszavazást tartani. Tóbiás József azt javasolta, a kvótareferendummal egy időben a kormány tegye lehetővé, hogy népszavazást lehessen tartani földügyben és a vasárnapi zárvatartásról. (A földeladás tilalmáról szóló népszavazás átment, a vasárnapi zárvatartásnál beelőzték az MSZP-t.)

- Szeretném, ha a miniszterelnök lenne olyan bátor, hogy a kvótareferendumhoz kapcsolja a vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazást is.

Tóbiás szerint a miniszterelnöknek tudomásul kell vennie, nem az a nemzeti sorskérdés, amit ő annak nevez. Az MSZP egyetért azzal, hogy ne lehessen az Országgyűlés feje felett a magyar emberek életét befolyásoló döntést hozni, de meg kell vizsgálni, hogy a kormány népszavazási kérdése megfelel-e az alaptörvénynek és az EU alapszerződésének.

- A Jobbik üdvözöli, hogy pártjuk kezdeményezése után csaknem fél évvel a kormány is belátta: népszavazáson kell elutasítani a betelepítési kvótát - mondta a vs.hu információja szerint Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A párt ezt tavaly szeptemberben vetette fel, kedden be is nyújtottak egy alaptörvény-módosítást a Parlament elé. Z. Kárpát szerint az ügy nemzeti sorskérdés, a Jobbik a „nem” mellett áll. A párt ötpárti egyeztetést kezdeményezett csütörtökre.

Az LMP szerint a kormány a kvótareferendum kezdeményezésével tovább folytatja a népszavazás intézményének kiüresítését, ellehetetlenítését a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtek után. Ferenczi István szakszóvivő szerint „a népszavazás a népé és nem a kormányé.”

A Demokratikus Koalíció szerint nem a kötelező betelepítési kvótáról, hanem a vasárnapi boltzárról, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszüntetéséről és az egészségügy finanszírozásának rendezéséről kellene népszavazást tartani.

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor által bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást tartani, mert a kérdést nemzetközi szerződés rögzíti.

A Magyar Liberális Párt szerint nem korrekt a kérdés, miután nincs olyan fogalom, hogy köztelező betelepítés.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.