Mellár Tamás politikai fordulatban reménykedik

"Orbán Viktor elárulta saját szellemi elitjét."
 
 

Mellár Tamás politikai fordulatban reménykedik

"Orbán Viktor elárulta saját szellemi elitjét."
 
 
 
 
 

Mellár Tamás politikai fordulatban reménykedik

"Orbán Viktor elárulta saját szellemi elitjét."

2010 előtt a jobboldali értelmiség között közmegegyezés volt abban, melyek azok a legfontosabb nemzetpolitikai ügyek – nyugdíj, egészségügyi, oktatási problémák -, amelyekre megoldást kell találni. Mellár Tamás a legfrissebb 168 Órában azt mondja, a jobboldal vonzerejét akkoriban éppen az adta, hogy az Orbán-kormány a kezdettől pontosan tudta, melyek a fő nemzetstratégiai kérdések, ezekkel mit kellene kezdeni, később mégis rendre rossz válaszokat adott.

A közgazdász pontos helyzetleírásnak tartja, hogy Orbán Viktor elárulta saját szellemi elitjét, amely egy olyan átalakítást várt volna, amelyben a demokrácia és a piacgazdaság kiteljesedhetett volna. Sokáig vártak, a konzervatív holdudvar komoly erőfeszítéseket tett az ország modernizációjára, és nehezen akarta elhinni, hogy a politika más irányt vett. Mellár példának a földügyet hozza, amelyben mára minden korábbi ígéretet felrúgva kialakítottak egy olyan nagybirtokrendszert, amelyre Horthyék is büszkék lettek volna. Ez a rendszer szereti magát konzervatívnak nevezni, de valójában egy félfeudális rendszer restaurációja.

Az ország modernizációja helyett a kormány a felhatalmazását arra használta, hogy gyakorlatilag restaurálta a Horthy-rendszert. Hiszen a két háború között az történt, hogy egy modernizációra képtelen ország pótcselekvésként a régi uralmi viszonyok fenntartásával egy keresztény-nemzeti létben konzerválta magát.

Mellár Tamás a 24.hu cikke szerint elárulja, őt mindig is taszította az urambátyám világ, a szolgalelkű értelmiség világa és az úri Magyarország világa. Erről beszél a diákjainak, de lenne még kinek, hiszen van még kétmillió tanácstalan választó, aki a baloldalt nem szereti, de valódi jobboldali-konzervatív ajánlatot nem kap. Pedig meg lehetne állapodni egy új társadalmi konszenzusban.

Ő tehát még mindig reménykedik egy politikai fordulatban, amit biztosan úgy kellene kezdeni, hogy valódi kerekasztalokat hoznak létre, bal- és jobboldali szakértőkkel.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.