Felmondtak Lázárnak

Tiltakozás a Horthy-korszak „idétlen” épületeinek újraépítése miatt.
 
 

Felmondtak Lázárnak

Tiltakozás a Horthy-korszak „idétlen” épületeinek újraépítése miatt.
 
 
 
 
 

Felmondtak Lázárnak

Tiltakozás a Horthy-korszak „idétlen” épületeinek újraépítése miatt.

Lemond tagságáról a budai várnegyed és várpalota felújítását célzó Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületének három tagja, mert szerintük a kormány folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor.

Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek küldte el lemondó levelét, melyben azt írják: egyenesen bűn a várnegyed egész nemzetet szolgáló, sikeres kulturális-tudományos hasznosításával szemben, hogy kitelepítik a kulturális és tudományos intézményeket, helyükbe pedig oda nem való kormányzati funkciókat helyeznek.

A társadalmi testület tagjait 2014 októberében kérte fel Lázár János a Nemzeti Hauszmann Terv munkájában való részvételre, mégis a testület megkérdezése nélkül döntöttek több, Hauszmann Alajos által tervezett, a II. világháború végén megsérült, majd később lebontott építmény gyors ütemű újjáépítéséről.

A lemondott tagok a 24.hu információi szerint azt írták: elfogadhatatlannak tartják a kortárs megoldások helyett 100-150 éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, és szellemiségében is igen károsnak tartják az I. világháborúba torkolló késői historizmus és a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.