Jön a sztrájk

A Klik megszüntetése nem elegendő a pedagógusoknak.
 
 

Jön a sztrájk

A Klik megszüntetése nem elegendő a pedagógusoknak.
 
 
 
 
 

Jön a sztrájk

A Klik megszüntetése nem elegendő a pedagógusoknak.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint Rétvári Bence államtitkár keddi bejelentései nem fedik teljes mértékben a szakszervezet követeléseit, a Tanítanék Mozgalom sem elégedett, így nem fújták le a jövő szerdai tiltakozást.

Rétvári Bence kedd reggel a Magyar Időknek úgy nyilatkozott, hogy már szeptembertől szeretnék csökkenteni a diákok terheit, csökkenteni az órakereten, megszüntetni az egész napos iskola utáni házi feladatot, valamint a NAT felülvizsgálatával előkészítenék a készségek fejlesztésére irányuló tanrendet, ezzel csökkentve a megkövetelt lexikális tudást. Az ATV-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy nyáron maga a Klik is megszűnik, azonban a kormány nem mond le az állami fenntartásról, csak közelebb viszi a döntéseket az iskolákhoz.

A PSZ keddi, az Eduline-nak megküldött közleménye szerint Rétvári bejelentése nem egészen fedi azt, ami a Pedagógusok Sztrájkbizottsága és a kormány közötti tárgyalásokon elhangzott. Ezeken azt vázolták, hogy több (ismeretlen számú) intézményfenntartó jön létre. Kiemelik ők is, hogy az állami intézményfenntartás nem szűnne meg, az iskolák a fenntartók keretei között működnének.

Ezen túl a sztrájkbizottsági tárgyalásokon kapott ígéretek szerint bevezetnék a keretgazdálkodást az intézmények gazdálkodási és munkáltató jogosítványokat kapnának, de a kinevezés és a munkaviszony megszüntetése továbbra is az intézményfenntartóknál maradna.

A hvg.hu úgy értesült a Tanítanék Mozgalom forrásaitól, hogy nem mondják le a jövő hét szerdára tervezett alternatív sztrájkot - ennek részeként nem az iskolákban, hanem az előtt tiltakoznak majd tanárok és diákok. A portál kifejti, hogy Rétvári bejelentése összefügghet a Tanítanék Mozgalom ultimátumával, mely szerdán járna le. Az államtitkár kijelentései ebben a közegben úgy hatnak, hogy még most megpróbál a kormány engedményeket tenni, de számos követelést továbbra sem teljesít. Orbán Viktor is egyértelművé tette, hogy nem fog bocsánatot kérni, ez is az ultimátum részét képezte.

A Tanítanék Mozgalom későbbi, keddi közleménye szerint szerdáig megvárják a kormány válaszát, hogy teljesítik-e 12 pontos követelésüket, valamint leülnek-e a Civil Közoktatási Platform képviselőivel a tárgyalóasztalhoz. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az eduline.hu információi szerint minden bizonnyal megtartják polgári engedetlenség formájában a sztrájkot, ezt várhatóan csütörtök délben tehetik véglegessé.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.