Orbán találmánya egy csődtömeg...

A bejelentés mögött sokan azt sejtik: a kormány csak meg akarják osztani az elégedetlenkedőket.
 
 

Orbán találmánya egy csődtömeg...

A bejelentés mögött sokan azt sejtik: a kormány csak meg akarják osztani az elégedetlenkedőket.
 
 
 
 
 

Orbán találmánya egy csődtömeg...

A bejelentés mögött sokan azt sejtik: a kormány csak meg akarják osztani az elégedetlenkedőket.

Komoly fegyvertény a Klik megszüntetése a tanárok számára még akkor is, ha még nem látszik, milyen szervezet lép a helyébe. Orbán Viktor az, aki visszavonulót fújt, hiszen a Klik totálisan központosított, vízfejű rendszere a kormányfő kreációja, amelynek átalakításáról nemrég még hallani sem akart.

Szeptember 1-jére megszűnik a sokat kritizált Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). A szaktárca szerint egy kevésbé centralizált szervezetet hoznak létre, de az állami fenntartás jó döntés volt, és az továbbra is feltétel

.

A tiltakozó pedagógusok óvatosak. A bejelentés mögött sokan azt sejtik: a kormány csak meg akarják osztani az elégedetlenkedőket, ezért ettől függetlenül megtartják jövő szerdán az engedetlenségi akciójukat.

Bármilyen szervezet lép is a Klik helyébe, Orbán Viktor meghátrálásáról van szó. Kormányzása alatt az élet szinte minden területén a központosítás és államosítás politikáját követi, a területért felelős államtitkár is csak pofozóbábu, szerepe a kormányfői akarat közvetítése, amely a totális központosításról és az oktatásnak a munkaerőpiac vélt igényeihez igazításáról szól.

A hátraarc látványos: a februári, Lillafüreden tartott kihelyezett frakcióülésen a miniszterelnök leszögezte, 2018 előtt nem jöhet szóba a Klik feldarabolása – írta meg annakidején az Index. A portál szerint a résztvevők közül is többen aggodalmuknak adtak hangot a kialakult helyzettel kapcsolatban, Orbán pedig azzal nyugtatta az oktatás helyzete miatt elégedetlenkedő képviselőket, hogy majd a 2018-as választásokat követően napirendre lehet venni a szervezet átalakítását, megszüntetését.

A miniszterelnök évértékelőjén is úgy fogalmazott, „akik ma világvégét kiáltanak a Klik néhány milliárdos adóssága miatt, azoknak nem kell aggódniuk, ha elbírtunk az IMF-fel, ha megbirkóztunk több mint 1200 milliárd forintnyi önkormányzati adóssággal, akkor egy Klik sem foghat ki rajtunk”.

A Klik helyett felálló új fenntartói rendszerről a 168 ÓO cikke szerint még nincs információ, a struktúrájával kapcsolatos javaslatok május közepére készülhetnek el.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.