Mit rejtegetnek Orbánék?

Kiszivárgott a titkos Nézőpont-elemzés...
 
 

Mit rejtegetnek Orbánék?

Kiszivárgott a titkos Nézőpont-elemzés...
 
 
 
 
 

Mit rejtegetnek Orbánék?

Kiszivárgott a titkos Nézőpont-elemzés...

Az Index birtokába került a kormányközeli Nézőpont Intézet úgynevezett VIP-kutatása. Ezeket a felméréseket csak a megrendelőnek mutatják meg, a nyilvánosság elé nem kerülnek, legfeljebb részben. Ebben az esetben nem is csoda: az eredmények nagyon kínosak a kormánynak.

Mint az Index megjegyzi, a februári mérésekből annyi került eddig nyilvánosságra, hogy az ellenzék nem erősödött sokat, de az már nem, hogy a pedagógusok követeléseivel a megkérdezettek többsége egyetért.

Az oktatással kapcsolatos számok kifejezetten katasztrofálisak a kormány számára. Jelentős túlsúlyba kerültek azok, akik szerint a közoktatási reform alapvető céljai sem mutatnak pozitív irányba. 43 százalék volt elutasító és csupán 33 százalék támogatta a reformokat. 60 százalék állította, hogy túlzottan központosított lett a közoktatási rendszer, és csak 24 támogatta a klikesítést. Ennél is többen, 65 százaléknyian mondták azt, hogy jogos a pedagógusok elégedetlensége, 19 százalék vonta ezt kétségbe.

Nincs támogatottsága a kormány adópolitikájának sem: a megkérdezetteknek csupán a 22 százaléka támogatta a jövedelemadó csökkentését, a nagy többség, 62 százalék inkább áfacsökkentést szeretne. A cafeteriarendszer megváltoztatása kapcsán Orbán Viktor szájából elhangzottak azt vetítik előre, hogy megszűnhet az egykulcsos szja-rendszer.

A VIP-jelentés foglalkozik a Fidesz tervezett alkotmánymódosításával, ennek népszerűségét is megmérte az intézet. Eszerint a megkérdezettek többsége (44 százalék) nem vagy inkább nem értetett egyet az Alaptörvény módosításának tervezetével, amely ideiglenesen rendkívüli intézkedések életbe léptetését engedélyezte volna a kormány számára. A támogatók a megkérdezettek 42 százalékát tették ki. A különbség a tervezettel teljes mértékben egyetértők (17 százalék) és az azt teljesen elutasítók (29 százalék) között még nagyobb.

A 168 ÓO információi szerint a kutatásból kiderült az is, hogy a határzár-intézkedés viszont működött, 80 százalékra nőtt a támogatóinak aránya.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.