Meghátrált a kormány!

Vége a vasárnapi zárva tartásnak, akár már most vasárnap kinyithatnak az üzletek.
 
 

Meghátrált a kormány!

Vége a vasárnapi zárva tartásnak, akár már most vasárnap kinyithatnak az üzletek.
 
 
 
 
 

Meghátrált a kormány!

Vége a vasárnapi zárva tartásnak, akár már most vasárnap kinyithatnak az üzletek.

- A kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, viszont megosztotta a kormány döntése a társadalmat. Emiatt a kormány olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyet már holnap meg is szavazhatnak - mondta a mai kormányülés szünetében Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

Varga Mihály gazdasági miniszter ezt megelőzően sorolta, hogy milyen jó volt a boltzár: az elmúlt egy évben 5,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelem, az üzletek döntő többsége növelni tudta a forgalmát, a legális kereskedelem is nőtt. Ezt követően jelentette be Rogán Antal, hogy teljes mértékben visszavonják a boltzárról szóló törvényt - nem utolsó sorban az MSZP-népszavazási kezdeményezés miatt. A 2015. március 14. állapotot állítják vissza.

Vasárnapi munkavégzés esetén ötven százalék bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár a munkavállalóknak - áll a törvényjavaslatban. A munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén pedig száz százalék bérpótlék illeti meg a dolgozókat.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba - így az akár most vasárnaptól életbe léphet.

A települési, illetve a kerületi önkormányzatok képviselő-testülete a helyi sajátosságok figyelembevételével - rendeletben szabályozhatja az üzletek éjszakai (22 és 6 óra közötti) nyitvatartási rendjét, valamint a világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő - a közbiztonság, illetve a köztisztaság fenntartásához kapcsolódó - többletfeladatokhoz igazodó összegű felügyeleti díjat.

A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján vagy hivatalból - a lakók egészsége, életkörülményeinek és pihenéshez való jogának biztosítása érdekében - zaj esetén az üzlet éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartását korlátozhatja. A korlátozás keretében a kereskedelmi hatóság a jogsértő állapot megszüntetéséig kötelező éjszakai zárva tartási időszakot rendelhet el - áll napi.hu cikke szerint a törvényjavaslatban.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.