Következmények nélküli város?

Hulladéktároló helyett szemétlerakót építettek a megyeszékhely belvárosában!
 
 

Következmények nélküli város?

Hulladéktároló helyett szemétlerakót építettek a megyeszékhely belvárosában!
 
 
 
 
 

Következmények nélküli város?

Hulladéktároló helyett szemétlerakót építettek a megyeszékhely belvárosában!

Az a közkeletű vélekedés, hogy Magyarország (nem részletezendő, de mindenki számára jól érzékelhető módon) egy következmények nélküli ország, már senkit sem lep meg. De egyre több példa bizonyítja, hogy Veszprém városa minden felesleges és drága önreklámja ellenére egyre jobban igazolja ezt a mondást - saját "felségterületére" nézve is.

Mert mi más következtetést vonhat le az ember akkor, amikor a Fidesz-KDNP által vezetett önkormányzati képviselőtestület egyik (éppen ehhez a pártszövetséghez tartozó) tagja migránsügyben a képpen vélekedik, hogy ő bizony hátramenetben is áthajtana adott esetben áldozatán...

Törvény ugyan nincs arra, hogy ebben a kényes szituációban mi a teendő. De a vétkes lemondása (nem bocsánatkérése: vicceltem...) elmaradása esetén a testület kormánypárti tagjainak részéről kezdeményezett kizárás tökéletes megoldásnak tűnik. Már ha valóban vannak, lennének demokraták és keresztények a megyeszékhely önkormányzatában!

De a következmények nélküliséget olyan példákkal is alá lehet támasztani, amikor jogszabályi előírások ellenére sem akaródzik megfelelő döntéseket hozni.

Csak egyetlen példa, amire éppen az időszerűsége miatt érdemes a figyelmet felhívni. Veszprém Megyei Jogú Város vezetése a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 1/2014.(I.30.) számú rendeletében szabályozta a gyűjtőedények tárolásának-kezelésének módját. Ebben a központi, egészségügyi minisztériumi jogszabályok alapján határoztak.

Azaz, 1.: A gyűjtő edényeket zárható helységben, vagy zárható tárolóban úgy kell elhelyezni, hogy ahhoz illetéktelem személyek és állatok ne férjenek hozzá.

2.: Ha a gyűjtő edényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtő edényben történő elhelyezéssel a közszolgáltató tulajdonába kerül.

E jogszabályok értelmében a végrehajtásra az önkormányzat annak idején a 2015. július elsejei határidőt szabta meg. S miután a vonatkozó jogszabályok értelmében a gyűjtő edényzet (és a benne lévő hulladék) a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. tulajdona, így annak tárolásáról és annak minden költségéről nem a társasházaknak, hanem a VKSZ Zrt.-nek kell gondoskodnia.

Kellene! Ugyanis ezek a feltételek nem mindenütt valósultak meg. Jobban mondva: többnyire sehol... Azóta is e témában áldatlan vita zajlik a fideszes városvezetés és a társasházak között. Aminek az eredményeképpen a városközpontban a bányaműszaki felügyelőségnél, a K&H mögött és a "Zöld pont" nevű egykori fideszes gyülekezőhely mellett (nem lakott területen!) zárható a hulladéktároló, míg a Kossuth utca 21. bejárata elé valamilyen idióta megfontolásból csupán egy (!!!) oldalról határolták le a területet. (Csak úgy mellékesen: sem a tervezés, sem a kivitelezés során soha, senkit nem kérdeztek meg az itt lakók közül...) A másik három oldalról bárki felnyithatja az ott elhelyezett konténereket és azt tesz bele amit akar. Akár csak rövid időre, autóval megállva ott...

A jobbik esetben!

Ugyanis a hajléktalanok - kihasználva az e szempontból nyílt terepet - szabad prédának tekintik a kukák tartalmát. Aztán ha nem elégséges a kínálat, akkor mérgükben kiszórják a (számukra felesleges) hulladékot. S az még külön szerencse, ha nem ilyenkor jön rájuk a viszonylagos védettségben kisebb-nagyobb szükségletük végzése... Arról pedig az ott lakók regélhetnének (ha valaki meghallgatná őket), hogy milyen kellemes érzés arra ébredni, hogy a szemetet elszállító munkások mekkora energiával görgetik körbe (!) a járdán a konténereket. Ugyanis a hulladéktároló nyitott oldala nem az úttestre néz, hanem a fal felé. Azaz, dupla utat kell bejárni...

A szinte rendszeresen szégyenletes látvány takarításának kérdése sem tisztázott. A helyiek szerint a nyitott közterületen álló "objektumot" miért is takarítaná a társasház? Bár néha rákényszerülnek!

E cikk esedékességét egyébként az indokolja, hogy július elsején lesz éppen egy éve annak, hogy az ismételt mulasztásos törvénysértés tipikus esetéről van szó. Közeleg az első évforduló, ideje lenne valamit tenni. Még akkor is, ha Veszprém egy következmények nélküli város...

Aztán lassan itt a második évforduló. Tavaly szeptember elsején a Kossuth utca 21. északi frontján sajtótájékoztatót tartott a "Demokraták Veszprémért" frakció, amikor is Hartmann Ferenc a lakosok képviseletében vázolta a gondokat. Némedi Lajos - a körzet illetékes önkormányzati képviselője, a megyeszékhely egyik alpolgármestere - távolmaradását természetesen menti, hogy ő gondosan elkerüli ezt a területet és kizárólag a "napos" oldalon hajlandó közlekedni. No, meg az, hogy a helyi lakájmédia (Napló, Veszprémi 7 Nap, Vehír, MÉZ Rádió) ebbéli szokásához híven a gondokról nem szokott beszámolni...

De közeleg egy harmadik határidő is, 2018-ban állítólag ismét választások lesznek. S akkor a megyeszékhely lakói többek között arról szavazhatnak majd: akarnak-e továbbra is egy következmények nélküli városban élni?

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.