Aggódnak a Balatonnál...

A tervezett rendelkezés bevezetése esetén mi lesz a helyi önkormányzatokkal és a nyaralókkal?
 
 

Aggódnak a Balatonnál...

A tervezett rendelkezés bevezetése esetén mi lesz a helyi önkormányzatokkal és a nyaralókkal?
 
 
 
 
 

Aggódnak a Balatonnál...

A tervezett rendelkezés bevezetése esetén mi lesz a helyi önkormányzatokkal és a nyaralókkal?

- A Balatoni Szövetség (BSZ) Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés tervezett csökkentése miatt, ami a szövetség szerint ellehetetlenítené a balatoni önkormányzatokat - közölte Balassa Balázs, a szövetség elnöke.

Az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő szövetség elnöke, Szigliget független polgármestere kifejtette, a parlament költségvetési bizottsága a jövő évi költségvetés kapcsán bizottsági módosító javaslatcsomagot fogadott el, amelyben az is szerepel, hogy az ifa minden forintjához eddig nyújtott 1,55 forint állami normatívát 55 fillérrel csökkentsék.

A BSZ a levélben a minisztert arra kérte, hogy ezt a turisztikai szempontból érintett önkormányzatokra "méltánytalan és aránytalan" változtatási szándékot vesse el, a jelenleg jól működő rendszert megtartva.A szövetség elnöke közölte, ha a javaslatot elfogadják, a kiemelt üdülőkörzet önkormányzatai nem lesznek képesek a turizmust szolgáló alapfeladatok ellátására.

- A Balaton térségében, ahol egyéb ipari tevékenység nem alakulhat ki a régiót védő Balaton-törvény értelmében sem, komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt - tette hozzá. Példaként említette a szükséges infrastrukturális feltételek megteremtését, amely négyszer-ötször annyiba kerül, mintha csak a helyi lakossággal kellene számolniuk.

A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba.

- Ha ezek a források szűkülnek, az önkormányzatok nem, vagy csak részben tudják biztosítani az idelátogató vendégek számára a megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat - fejtette ki az MTI híre szerint.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.