Újabb és újabb „barátok” a fizetési listán

"A fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal, hogy ők valószínűleg kizárólag arra adnak tanácsot, kikkel kellene még tanácsadói szerződést kötnie a kormánynak."
 
 

Újabb és újabb „barátok” a fizetési listán

"A fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal, hogy ők valószínűleg kizárólag arra adnak tanácsot, kikkel kellene még tanácsadói szerződést kötnie a kormánynak."
 
 
 
 
 

Újabb és újabb „barátok” a fizetési listán

"A fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal, hogy ők valószínűleg kizárólag arra adnak tanácsot, kikkel kellene még tanácsadói szerződést kötnie a kormánynak."

Szijjártó Péter barátja is komoly összegekhez jutott a tárca felügyelete alatt működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től – tudta meg lapunk. Rajta kívül jelentős megbízásokat kapott a tiszteletbeli jordán konzul cége is. A külügyminiszter ugyanakkor nem lát kivetnivalót abban, hogy Matolcsy György jegybankelnök rokona és Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa is jól jövedelmező megbízást kapott az állami cégtől.

Két megbízást is kapott a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.-től Szijjártó Péter külügyminiszter barátjának cége – derült ki a Külügyminisztérium felügyelete alatt működő társaság szerződéseiből. A Kuna Tibor tulajdonában álló Trinity International Communications Kft.-vel tavaly júniusban két szerződést kötött egyéves időtartamra az MNKH Zrt. Az állami társaság havonta 600 ezer forintért bízta meg a céget PR- és kommunikációs szolgáltatások ellátásával. Továbbá egy vállalkozási keretszerződést is kötöttek vele többek közt nyomdai, grafikai, illetve rendezvényszervezési munkák, valamint médiafigyelési és rendezvényszervezési feladatok ellátására. Utóbbi szerződés díjazását ugyanakkor nem tette közzé az MNKH Zrt., a kifizetések ez esetben egyedi elszámolások alapján történtek.

A „rejtélyes” Naffa család is felbukkan

Az MNKH Zrt. szerződéseit böngészve ugyanakkor további érdekességekre bukkantunk. Az East Chain Kft. két részletben 220 millió forintot kapott a Külügyminisztériumhoz tartozó társaságtól marketingtevékenység ellátására. Ennek a cégnek az egyik tulajdonosa nem más, mint Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzul, ügyvezetője pedig Skapér Katalin Magdolna. Ők a csődbe ment Jordán Tours utazási iroda kapcsán lettek ismertek, amiről a bíróság kimondta, hogy az utazási iroda nem fizetett be eleget a biztosítási alapba, így szabálytalanul működött éveken át, majd jogerősen törölték is. De ugyancsak a Jordán Toursból ismert Zaid Naffa testvére, Naffa Oszama is. Őt tavaly nevezték ki nagykövetnek az Egyesült Arab Emírségekbe. A Naffa család és a Külügyminisztérium kapcsolatáról korábban a 444.hu készített összeállítást, a család és a külügyi tárca „szimbiózisáról” azt írták, hogy a keleti nyitás tökéletes szimbóluma.

Saját zsebből saját zsebbe

De ez még nem minden. Az MNKH Zrt. listáiból kiderült, hogy az állami cég egy olyan társasággal – az Áldomás Kft.-vel – is szerződött csaknem 75 millió forint értékben, amelynek 50 százalékban maga az MNKH Zrt. a tulajdonosa, vagyis a társaság tulajdonképpen egyik zsebéből másikba rakta a közpénzt. Ráadásul a céget egy kormányhoz közel álló körökből jól ismert emberre bízták, Gyaraky Zoltánra, aki tavaly év vége óta ügyvezetője a cégnek. Gyaraky nem más, mint a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának volt vezetője, de a Hungarikumbizottság titkára is volt. A szakember elmondta, a társaság még nem termel nyereséget, egyelőre csak a tulajdonosok „pumpálják bele” a pénzt.

A Magyar Nemzet tegnap számolt be arról, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. több egykori kormányközeli, volt és jelenlegi fideszesnek is nagy összegű megbízásokat adott. Matolcsy György jegybankelnök rokona, Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsot az MNKH Zrt.-nek, negyedévente közel egymillió forintért. Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, Hajdu Petra, aki korábban a Kormányzati Információs Központ sajtófőnöke volt, havi egymillió forintot kap az állami társaságtól. De nem hagyták az út szélén Lengyel Zoltán volt fideszes képviselőt sem, akit a nagyobbik kormánypárt korábban kizárt a tagjai közül, mert jogerősen nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, többek közt rendőrök sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Szijjártó nem lát kivetnivalót a szerződésekben

Az MNKH Zrt. tegnap lényegében nem reagált a különös szerződésekre, csupán a társaság érdemeit igyekezett kiemelni, közel azonos közleményt kiadva a Fidesz-frakcióval. Azt írták, hogy 2010 óta rekordot döntött a magyar export, nőtt az ország versenyképessége. A Magyar Nemzeti Kereskedőháznak pedig jelentős a szerepe abban, hogy rekordvolumenre emelkedett a magyar export és a külkereskedelmi többlet. Szijjártó Péter külügyminiszter az RTL Klub kérdésére úgy nyilatkozott, nem lát kivetnivalót ezekben a szerződésekben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azt közölte, tájékozódni fog az ügyben, őt is érdekli a téma.

De az MNO cikke szerint megszólaltak az ellenzéki pártok is. Az LMP szerint Szijjártó Péter minisztériumának titkolózása egyértelmű: a tanácsadói szerződésekből kiderült, a kereskedőházaknak egy célja van, hogy az intézmény kormányzati kifizetőhelyként működjön. Magyar Nemzeti Kifizetőházról beszélt az MSZP is. Szerintük az állami cég ugyanúgy közpénzből fizeti ki a fideszes rokonokat és barátokat, mint a jegybanki alapítványok. A párt közleményében azt írta, a fideszes tanácsadók végtelenül hosszú listája arra utal, hogy ők valószínűleg kizárólag arra adnak tanácsot, kikkel kellene még tanácsadói szerződést kötnie a kormánynak. A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli a kormánytól, hogy bontsa fel a haveri szerződéseket az MNKH Zrt.-nél.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.