Vészhelyzet Veszprémben

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) a megyeszékhely önkormányzati képviselője is üzent Brüsszelbe...
 
 

Vészhelyzet Veszprémben

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) a megyeszékhely önkormányzati képviselője is üzent Brüsszelbe...
 
 
 
 
 

Vészhelyzet Veszprémben

Katanics Sándor (Demokratikus Koalíció) a megyeszékhely önkormányzati képviselője is üzent Brüsszelbe...

- Veszprémből azt üzenjük Brüsszelnek, hogy köszi a sok milliárdot, amit a veszprémi kórház fejlesztésére elkölthettünk, csak a fejlesztések egy jó részét a politikusok felelőtlensége, restsége miatt nem tudjuk használni! A döntéshozóink teszetoszasága emberéletekbe kerül, kerülhet!

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban az új onkológiai központot már 2015 decemberében átadták. Készült hozzá, a centrum tetejére, egy korszerű, modern leszállópálya.

Tegnap, július utolsó vasárnapján - ahogyan azt egy veszprémi mentős írja a közösségi oldalon - bravúros dolgot hajtottak végre az egészségügy és a rendőrség napszámosai.

Idézem: "Bravúros leszállás Veszprém belvárosában! Minden elismerésem a Bajtársaknak, a Veszprémi Irányítás és Sürgősségi Osztály összehangolt munkájának és köszönet a Rendőrségnek! Profi, gyors munka volt! Mindent a betegért! Hivatás az Életért!"

A rendőrség Veszprém belvárosában a Mártírok útja elején ugyanis szakszerűen leállította a forgalmat annak érdekében, hogy oda a sármelléki légimentők biztonsággal megérkezhessenek. (A füredi helikopter műszakik okok miatt nem repülhet.)

Egy újságíró ismerősömtől kaptam némi információt:

- A Mekinél szállt le a "heli" az SBO kérésére. Egy nagyon ritka szívbetegségben szenvedő nőt szállítottak át életmentő műtétre Zalaegerszeg szívsebészetre.

(Később másik hasonló esemény is történt. Egy, Zánkán balesetet szenvedett kisfiút hoztak Veszprémbe helikopterrel. S őt nem a Mártírok útján, hanem a város szélén, az Aréna melletti leszállóban rakták át mentőbe és hozták be a belvárosba. A mentősök akkor okkal írták: Még jó, hogy ott a vadiúj, korszerű, kivilágított kórházi leszálló. Az Onkológia tetején... Ami hónapok óta kész, csak éppen nem lehet használni...)

Az Aréna mellett tehát van egy "ideiglenes" leszálló. De gondolom, a beteg addig sem bírta volna az utat mentővel... (S ezt is olvashatjuk: Nem beszélve a használhatatlan mentőbejáróról! Mert bemegy az összes betegszállító, valamint a gyalogos beteg- és látogatóforgalom nagy része is ott zajlik! Csak éppen a MENTŐ nem tud bemenni a súlyos, életveszélyes betegekkel és sérültekkel! És ez mindennapos probléma! Csak egy segítő szándékú tipp: Betegszállítók kizárólag az udvar felől, gyalogos forgalom kizárólag az udvar és a főbejárat felől! A Mentőbejáróba pedig csak és kizárólag MENTŐ!)

Egyáltalán nem mellékesen, megyesszerte közismert: a parkolási gondok óriásiak. Már vagy tíz éve tervezget a város a kórház közelében, a Vértranszfúziós Állomásnál egy parkolóházat, de képtelen megbirkózni a feladattal. Konzultáción levelez erről is a veszprémiekkel, csak éppen eredménye nincsen.

Ami különösen döbbenetes: ugyan hét hónapja átadták az onkológiai központot, de a leszálló működési engedélye még mindig késik. A problémákról 2016 tavaszán így nyilatkozik az intézményvezető főorvos a Veszprémkukac hírportálnak:

– A hivatalos válasz az, hogy a tetőn V-ös fokozatú repülőtér található. Ahhoz, hogy itt leszálljon bármi, nagyon komoly személyi és műszaki feltételeknek kell megfelelni – reptérparancsnok, tűzoltóság, s még egyebek. Ennek alapján kaphat működési engedélyt a fogadópálya. Ezen engedélyek beszerzése csak az épület műszaki átadását és használatbavételi engedélyének kiadását követően lehetséges, így ezt a folyamatot csak márciusban indíthattuk el.

– Valamikor régen leszállhattak a mentőhelikopterek közvetlenül a kórház udvarán - hangzott a további kérdés.

– Igen, de a kórház udvara szabad mezős leszállóhelynek minősült, ugyanúgy, mint az, amelyik most, illetve már az onkológiai centrum építésének kezdete óta a Tesco mellett fogadja a gépeket. Éjszaka például – irányfények hiányában – nem szállhatott le helikopter itt a város közepén. A tetőn most egy kivilágított, szabványnak megfelelő, ötödosztályú repülőtér van, rendes leszállófényekkel. Örülünk neki, de nem része az Onkológiai Centrumnak, igazából elsősorban a sürgősségi betegellátást hivatott kiszolgálni. (Forrás: www.veszpremkukac.hu/onkologia-nem-szakadt-rajuk-a-plafon.)

Veszprémi polgárként, Veszprém önkormányzati képviselőjeként a betegek életének megóvása érdekében arra szólítom fel az illetékeseket, az átadáson ott illegő-billegő, fotózkodó hatalmasságokat, hogy cselekedjenek végre!

Vagy, ha nem, akkor arra kérem az egészségügyben dolgozókat, a rendőrség munkatársait, hogy az emberéletek megóvása érdekében tegyék azt, amit egy mentős társuk javasol! Akár minden nap, amikor erre szükség van, szálljanak le a Mártírok útja elején a kórház előtt, ahogyan ezt tegnap tették! S talán akkor majd kiderül, ki a felelőse annak, hogy emberéletek kerülhetnek jogalkotási és alkalmazási problémák miatt veszélybe!

Az egészségügyi dolgozóknak, a rendőrségnek egyébként köszönjük a példamutató helytállásukat! - fejeződik be Katanics Sándor üzenete Brüsszelnek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.