Nagy lépés a Föld megmentéséért

Folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 Celsius-fokos legyen.
 
 

Nagy lépés a Föld megmentéséért

Folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 Celsius-fokos legyen.
 
 
 
 
 

Nagy lépés a Föld megmentéséért

Folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 Celsius-fokos legyen.

Kína és az Egyesült Államok - a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója - bejelentette szombaton a hangcsoui G20-csúcstalálkozó helyszínén, hogy a pekingi és a washingtoni törvényhozás ratifikálta a tavaly decemberben tető alá hozott párizsi klímamegállapodást, és az erről szóló dokumentumokat átadták Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak.

A lépés nagy lendületet ad az arra irányuló erőfeszítéseknek, hogy a dokumentum még az év vége előtt hatályba lépjen. Ban Ki Mun bejelentette, hogy szervez New Yorkba egy magas szintű eseményt, amelyre meghívja a világ országainak vezetőit, és amelyen ők ünnepélyesen ratifikálhatják a klímamegállapodást

.

Obama a megállapodással kapcsolatban elmondta:

- Messze a legjobb megoldás a Föld megmentésére. Ez nem egy olyan küzdelem, amelyet bármelyik ország, bármilyen hatalmas is, egyedül meg tud vívni.

Először Kína jelentette be szombaton a megállapodás ratifikálását, majd miután Barack Obama amerikai elnök megérkezett Hangcsouba, Hszi Csin Ping kínai elnökkel együtt ünnepélyesen közölték, hogy mindkét ország megtette ezt. Az USA és Kína szerepvállalása különösen fontos, hiszen ők ketten felelősek a világ szén-dioxid-kibocsátásának 38 százalékáért.

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló országok 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 Celsius-fokos legyen.

A 1,5 Celsius-fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott.

A párizsi klímamegállapodás a portfolio.hu cikke szerint egyébként csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Kína és az Egyesült Államok előtt 23 ország ratifikálta a dokumentumot, köztük volt Magyarország is, Európában elsőként.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.